Meghívó Végel László 75. születésnapi köszöntésére

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Noran Libro Kiadó szeretettel meghívja Önt VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSÉRE 2016. február 10., szerda 18 óra Petőfi Irodalmi Múzeum Díszterem (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

Végel László, Kossuth-díjas, vajdasági magyar író

2016. február 1-jén ünnepelte 75. születésnapját és írói munkásságának 50. évfordulóját.

Az est ezt a jeles évfordulót kívánja emlékezetessé tenni.

 

A vendégeket köszönti:

E. Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője

 

Laudációt mond:

Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese

 

Az ünnepelttel Parti Nagy Lajos író beszélget.

 

Köszöntik:

Radnóti Sándor esztéta és Takács Ferenc irodalomtörténész

 

Moderátor:

Szajbély Mihály,

a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára

 

Közreműködik:

Dresch Mihály zenész

 

Az est programjaként részletet vetítünk a Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regényéből készült, az Újvidéki Színházban 2014 januárjában, Urbán András rendezésében bemutatott, színházi fesztiválok fődíjaival elismert előadás videófelvételéből.

„A vajdasági identitásnak”, mondja Végel, akinek hazájában szerbek és magyarok mellett szlovákok, horvátok, románok, bolgárok, romák és németek élnek elismert kisebbségként, „a sokféleség tükrének kell lennie.” Kívülállók és keresgélő, melankolikus rebellisek a hősei, akik – idegenek lévén saját hazájukban – olyan nyelvet beszélnek, amelyet nem mindig értenek meg mások. Ezért kell átlépni a határokat, viszonylagossá tenni a jelentéseket, megtörni a rendet. Végel egyik szép mondása jut az ember eszébe: „A fordítás Európa legfontosabb nyelve.” Ha ezt az európai, kulturális perspektívát összevetjük a nemzeti-materiális aggályokkal, amelyek a jómódú országokban merülnek fel, nyugodtan elszégyellhetjük magunkat. (Matthias Schnitzler: Swinging Vajdaság. Berliner Zeitung, 2011. 09. 29.)

A műsort követően a szerző a legújabb és a korábbi – Bűnhődés, Neoplanta, avagy az Ígéret Földje, Négyszemközt Máraival, Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja – könyveit is dedikálja.

Kérjük, jelezze vissza részvételét az agnes.laszlo@kossuth.hu címre.

László Ágnes

kommunikációs vezető

www.kossuth.hu

 

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.