Megjelent a Múltunk folyóirat 2015/4-es száma

Örömmel értesítjük, hogy megjelent a Múltunk folyóirat 2015/4-es száma. Az egyes cikkek rövid ismertetői elérhetőek honlapunkon is, tekintse meg ezeket!

TARTALOMJEGYZÉK

 

TANULMÁNYOK

Varga Lajos: A szocializálás illúziói és buktatói a proletárdiktatúra első, békés-békétlen hónapjában

Szalai Miklós: Befogadás, értelmezés és kultusz: Mussolini és az olasz fasizmus megítélése a két világháború közötti Magyarországon

Udvardi Péter: Fidel Castro 1972-es magyarországi látogatása. Metszet a magyar–kubai kapcsolatok történetéből

Böcskei Balázs: A rendszerváltás utáni elitstratégiák és a tömegek menedzselése

FÓRUM (E rovat írásait ITT elolvashatja!)

Bolgár Dániel: Mítoszok a zsidó jólétről – a Horthy-kori statisztikáktól a mai magyar történetírásig

Ungváry Krisztián: „Semmi okunk sincs azt hinni hogy a zsidók jók, jobbak voltak a kapitalizmusban” – Válasz Bolgár Dánielnek

FORRÁSOK

Kecskés D. Gusztáv: Menekültdráma és szolidaritás. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának helyettese az 1956-os magyar menekültválság első heteiről

SZEMLE

Bartha Eszter: Konstrukciók vonzásában. Kelet-Európa mint identitás
(Stefano BOTTONI: A várva várt Nyugat. Kelet-Európa története 1944-től napjainkig. MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, Budapest, 2014. 362 p.)

B. Kádár Zsuzsanna: Vörös és fekete, avagy a „(re-)konstruált párttörténet”
(Az intézményes forradalom. Adatok a kommunista párt kulturális és társadalmi történetéhez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (1945–1956). Szerk.: KENDE Tamás. Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára, Miskolc–Budapest, 2014.)

Standeisky Éva: Szovjet megszállók Magyarországon a fegyverszünettől a békekötésig  
(„Törvényes” megszállás. Szovjet csapatok Magyarországon 1944–1947 között. Szerk. és a bevezető tanulmányt írta: L. BALOGH Béni. Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest, 2015. 567 p.)

Pálné Kovács Ilona: A hatalom vadhajtásai  
(BORVENDÉG Zsuzsanna–PALASIK Mária: Vadhajtások. A sztálini természetátalakítási terv átültetése Magyarországon 1948–1956. Napvilág Kiadó, Budapest, 2015. 228 p.)

 

VIDEÓK

Földes György könyvbemutatója

 

A Napvilág Kiadó 2016. január 26-án mutatta be Földes György Kádár János külpolitikája és nemzetközi tárgyalásai című kétkötetes művét Rainer M. János, Stefano Bottoni, Mitrovits Miklós és a szerző részvételével a Politikatörténeti Intézetben.

A rendezvényen készült felvételeket a linkekre vagy a képekre kattintva tekintheti meg:

Videó a kötet bemutatójáról - 1. rész

Videó a kötet bemutatójáról - 2. rész

 

 

Üdvözlettel:

Egry Gábor

főszerkesztő
Múltunk folyóirat
www.multunk.hu

és

Prosinger Lívia

Politikatörténeti Alapítvány
1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Tel.: 301-2020
 

 

 

 

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.