Vizsgálnák, hogyan kerülhetett olyan vendégház a fideszes képviselő földjére, ami nem az övé

A Transparency International adatigényléssel próbálja meg tisztázni, milyen jogi konstrukcióban kerülhetett Varga Gábor Fejér megyei fideszes országgyűlési képviselő cecei földjére egy EU-s támogatásból épített kétszintes vendégház, ami nem az övé.

https://24.hu/belfold/2021/09/11/vendeghaz-varga-gabor-hadhazy-transpare...

24.hu szerdán számolt be arról, hogy a kormánypárti politikus tulajdonában lévő földbirtokára egy – jó részt a képviselő rokonaiból álló – turisztikai egyesület 2015-ben uniós támogatásból építtetett szálláshelyet, Varga azonban azt állítja, hogy a jakuzzival felszerelt, kétszintes, ötszobás épülethez neki semmi köze.

A kormánypárti politikus azt írta lapunknak, hogy az elsőként Hadházy Ákos független képviselő által bemutatott vendégház bérleti szerződéssel került a szántóföldjére, más a tulajdonosa, és ez az oka, hogy a képviselői vagyonbevallásában csak a földet tüntette fel, a házat nem.

Varga a Fidesz tehetős földbirtokos képviselői közé tartozik, jelenleg 43 kisebb-nagyobb méretű földterülettel rendelkezik, amelyek között egy 24 hektáros erdő is van. A vendégházat egy olyan, 3,2 hektáros, eredetileg szántóból, szőlőből és nádasból összetevődő területen húzták fel, ami a képviselő családi házától – ez a vagyonbevallásában tanyaként van feltüntetve – néhány száz méterre található.

A Transparency International jogértelmezése szerint nehezen tartható Varga érvelése, mert jogi szempontból a földhivatalnak is megküldött szerződés hiányában az épület tulajdonjoga azé, akié az épület alatt fekvő telek. A tulajdoni lap tanúsága szerint viszont az elmúlt fél évtizedben nem lett elkülönítve a vendégház a képviselő földjétől. Egy 2016-os földhivatali bejegyzésben csak azt tüntették fel, hogy „szálláshely, szolgáltató épület” került a szántóföldre,

arra azonban semmi sem utalt, hogy a kettőnek más lenne a tulajdonosa.

Az épületet működtető Dél-Mezőföld Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület tagjainak nagy része Varga rokonságából áll. Az egyesület elnöke, Koncz-Völgyi Tímea, a képviselő sógornője, az alapítók között pedig ott van a képviselő felesége és anyósa, Vargáné Koncz Erika és Konczné Kasos Erika is. Rajtuk kívül a tíz alapító közül két cég és egy nőegylet is közvetlenül köthető vagy köthető volt a Koncz-rokonsághoz.

A 24.hu kereste a Dél-Mezőföld Egyesületet, hogy megtudjuk, milyen forrásból, milyen tulajdoni konstrukcióban és milyen bérleti szerződéssel építették a fel a házat. A vendégház telefonszámán azt közölték, hogy írásban minden kérdésre válaszolnak, de válasz aztán nem érkezett.

A képviselő rokonsága más ügyletek kapcsán már két éve bekerült a hírekbe: Konczék ugyanis érintettek Simonka György békési fideszes képviselő büntetőperében. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt került a vádlottak padjára Varga Gábor apósa, Koncz Gyula, valamint sógora, Koncz Ákos is. A vád szerint Konczék közreműködése nyomán 259 millió forint vagyoni hátrány érte az Európai Uniót, ők maguk pedig 17 millió forintot kerestek a túlárazott eszközbeszerzéseken. Koncz Gyula egy ideig előzetes letartóztatásban is volt. Varga Gábort 2019-ban azt mondta lapunknak:

Nem hiszem, hogy azért nekem bármilyen felelősséget kellene vállalnom, hogy az apósom vagy a sógorom mit csinál.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.