Varga Mihály: a helyreállítási terv késedelmes elfogadása nem veszélyezteti a magyar programokat

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaságvédelmi intézkedések máshova tették a hangsúlyt, mint a letöbb uniós államé.

https://infostart.hu/gazdasag/2021/07/13/varga-mihaly-a-helyreallitasi-t...

Brüsszel is elismeri, hogy a magyar gazdaság újraindítása erőteljesebben sikerült, mint általában az Európai Unió tagállamaiban - jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően.

Varga Mihály magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar gazdaság növekedési sikerét bizonyítja, hogy az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzésében 5 százalékról 6,5 százalékra korrigálta a korábbi növekedési kilátásokat, míg az EU átlagos gazdasági növekedését 4,8 százalékra teszi.

Amíg az uniós előrejelzés szerint az EU átlagos gazdasági teljesítménye 2022 végére éri el a koronavírus-járvány okozta válság előtti gazdasági szintet, Magyarország azzal számol, hogy gazdasága már ebben az évben visszaáll a tavaly év eleji szintre - emelte ki a pénzügyminiszter.

Elmondta, a magyar gazdaságvédelmi intézkedések máshova tették a hangsúlyt, mint a letöbb uniós államé, Magyarországon hangsúlyosabb volt a munkahelyek védelme, a beruházások támogatása és ösztönzése, és kivételes volt, hogy a nehéz helyzet ellenére a magyar kormány adócsökkentő intézkedések meghozatalára törekedett. Ez az oka annak, hogy Magyarország korábban vissza tud térni arra a növekedési pályára, amely 2018-at és 2019-et jellemezte - közölte.

A globális vállalati minimumadó kérdésével kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, ez az adófajta jelentősen korlátozza az adóversenyt, bevezetése több európai országot is hátrányosan érintene. Magyarország álláspontja szerint az adóverseny korlátozása a versenyképesség javítása érdekében káros, visszafogja az országok gazdaságát és nincs tekintettel arra, hogy egy-egy uniós ország milyen módon alakította ki adórendszerét az elmúlt években - emelte ki.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a hirtelen megugró kereslet miatt átmeneti inflációs helyzet alakul ki. Az emelkedő fogyasztói árak miatt a nyugdíjasok védelme érdekében a magyar kormány visszamenőlegesen 0,6 százalékkal megemelte a nyugdíjakat, és készen áll további kompenzáció fizetésére is, várhatóan november folyamán. Hozzátette, a kormány bízik abban, hogy a 3,5 százalék fölötti gazdasági növekedés teljesül, ami nyugdíjprémium kifizetését is lehetővé teszi még az év vége előtt.

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó uniós forrásokra vonatkozó nemzeti tervekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, az egyeztetések zajlanak a magyar hatóságok és az uniós illetékesek között. Az ország finanszírozása biztonságos, a magyar gazdaság működik, nemzeti helyreállítási tervének késedelmes uniós elfogadása nem veszélyezteti a magyar programok megvalósítását - tette hozzá Varga Mihály.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.