A városi méhészkedéstől a pizzamentes olasz étteremig

 

Két budapesti étterem borlapját is díjazta az amerikai Wine Spectator magazin, megnéztük Tombor Zoltán új kiállítását és a Természetes fény című filmet, beszélgettünk Zságer Balázzsal és Fekete Ernővel is, teszteltük Gianni és Haraszti Zsolt éttermét, a Széchenyi-hegyen pedig a városi méhészkedés nyomába eredtünk. Eközben őszi balatoni bakancslistánk is elkészült, míg Franciaországban a Vászolyi Sajtmanufaktúra sajtja aranyérmet szerzett – Íme a We Love Budapest és a We Love Balaton legfontosabb és legizgalmasabb cikkei a hétről!

 

 • Megérkeztek az új csepeli közpark látványtervei. Ekkora – 36 hektáros – városi zöldterület az utóbbi 50 évben nem jött létre Budapesten.
   
 • A világ legbefolyásosabb bormagazinja, a Wine Spectator idei Restaurant Award-listájára két magyar étterem, a FELIX Kitchen&Bar és a WINESCAPE borlapja is felkerült.
   
 • A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére összesen 23 egyetemi karon indítanak FILMIOKLUB-ot szeptember közepén, mely a magyar mozi javát ismerteti meg az egyetemistákkal.

 

 • Tombor Zoltán, a korábban Milánóban és New Yorkban tevékenykedő divatfotós Fényterápia című kiállításával az autonóm fotográfia vizeire evez. A Mai Manó Házban rendezett tárlat a karanténidőszakban mindannyiunk által megélt izoláltság lenyomata.
   
 • Újabb felső kategóriás olasz étterem nyitotta meg kapuit Lipótvárosban, elsődlegesen az igényes hazai vendégkört megcélozva. Elegáns, mégis kötetlen hely az LR Italian, ahol a recepteken és az alapanyagokon kívül az árak is Olaszországot idézik: nem olcsó, de abszolút megfizethető és a minőséget tekintve remek ár-érték arányú ételek.
   
 • Nagy Dénes több rövidfilm és dokumentumfilm után forgatta le Závada Pál azonos című regényének részletéből a Természetes fény című első nagyjátékfilmjét, melynek történész szakértője Ungváry Krisztián volt, és amiért a filmes az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve díjat kapta meg.

 

 • A napokban bejártuk az 1844-ben épült Hild-villát, amit az ország legfoglalkoztatottabb építésze tervezett magának és családjának, és amelyben ma a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete működik. 
   
 • Már fut a mozikban az Így vagy tökéletes című romantikus komédia, melynek egyik főszereplőjével, a Katona József Színház színészével, Fekete Ernővel beszélgettünk. 
   
 • Borbás Zalán korábban mintegy 230 méhcsaládot gondozott a Jászságban. Hat évvel ezelőtt azonban úgy döntött, hogy a XII. kerületbe költözik, és a szívének legkedvesebb királynőket is magával hozza. Miért jó a városban méhészkedni? Fullánkos szörnyek vagy a világ szorgalmas megmentői a méhek? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk a méhésszel.

 

 • Gianni Annoni és Haraszti Zsolt új, minden ízében a természetességet hirdető helyet nyitott. Hatalmas terasz, hazai alapanyagok, csodás kilátás, magyaros bisztrókonyha vár minket a Tabánban, a Terra Restaurantban.
   
 • Az idén 20 éves Žagar zenekar egy minimum kétórás koncerttel ünnepli a jubileumát szeptember 17-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Ez alkalomból beszélgettünk Zságer Balázzsal.
   
 • Igazi programdömping várható a következő napokban, hiszen a 21. ARC kiállítás, az Eleven Ősz vagy a Csak a Mentes Őszi Fesztivál mellett jön a Kulturális Örökség Napjai, a Verkstaden 10. szülinapi vására és az I. GinFest Budapest is.

 

 • Megérkezett az őszi balatoni bakancslistánk is, melyből kiderül, mely programokat érdemes betervezni, mely helyeket érdemes felfedezni a napsütéses, nyugodt őszi napokon.
   
 • Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton nevű, tehéntejből készült félkemény sajtja aranyérmes lett a Mondial du Fromage francia sajtversenyen.
   
 • Október 9-én lesz a kéktúrázás napja, amikor az Országos Kékkör teljes útvonalát bejárhatjuk a szabadon választott, egy nap alatt teljesíthető szakaszokon. Előzetes regisztrációval még lehet csatlakozni a Balaton-felvidéki útvonalakon túrázó csoportokhoz.
cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.