Választott polgármesterek helyett helytartókat ültetne Budapest nyakára a Fidesz

A fővárosi közigazgatás átalakításakor nemcsak a kerületek összevonásáról, hanem a városrészek hivatalnokok alá rendeléséről is szó lehet.

 

Orbán Viktor és Tarlós István a budapesti Városházán

Orbán Viktor és Tarlós István a budapesti Városházán
Népszabadság/archív

 

Orbán Viktor „depolitizálni” szeretné a fővárost annak érdekében, hogy a balliberálisnak elkönyvelt Budapest ne veszélyeztethesse a Fidesz 2018-as parlamenti, illetve 2019-es önkormányzati választási győzelmét.

Ezért jött szóba a kerületek összevonásáról szóló terv, amelyről nemrég Tarlós István főpolgármester beszélt a Népszabadságnak. Ám lapunknak kormányoldalról azt mondták, a fiókban van még az a 2011-ben a Belügyminisztériumban megfogalmazott új közigazgatási koncepció is, amelynek lényege, hogy a kerületek élén nem választott polgármesterek, hanem a kormányzat által kinevezett hivatalnokok, „helytartók” állnának.

 

 

A Belügyminisztérium akkor három előterjesztést készített, az első volt a „helytartós” elképzelés, amely képviselő-testületekkel sem számol. A második verzió szerint maradna a kerületi szintű közigazgatás, de az „erős főváros” elve érvényesülne.

A harmadik, az úgynevezett City-koncepció pedig arról szól, hogy Budapest öt-hat belső kerületét integrálnák. A különböző verziókat a Fidesz–KDNP 2011. őszi hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésén is tárgyalták.

Annyi biztos, hogy Orbán nem favorizál olyan változatot, amelyben a kerületek élén erős polgármesterek állnak, a kormányfő a lehető legnagyobb központosítást támogatja. Így nem zárható ki, hogy a 2019-es önkormányzati választások előtt olyan törvénymódosításokat hajtanak végre, amelyek megszüntetik a kerületeket mint önkormányzati közigazgatási egységeket.

Egy ilyen decentralizált, hivatalnokok által vezetett Budapest – a Fidesz stratégái szerint – semmilyen ellensúlyt nem jelentene a kormánnyal szemben.

Tarlós és Orbán a Dagály uszoda építésénél. Lerakják az alapokat

Tarlós és Orbán a Dagály uszoda építésénél. Lerakják az alapokat
Veres Viktor / Népszabadság

Budapest már most sem tűnik elég erősnek ahhoz, hogy a kormányzati politikával szemben meghatározza magát, a források is szűkösek.

Lapunk beszámolt arról, hogy amikor a főváros és az agglomerációs közlekedés finanszírozása miatt kialakult erősen konfliktusos helyzetben Tarlós István felkereste a miniszterelnököt, Orbán azzal „szerelte le” a főváros költségvetési érdekeit védelmező Tarlóst, hogy számára a főváros nem számszaki, hanem „irodalmi kérdés”.

Az üzenetet kormánypárti nyilatkozók meg sem kísérelték magyarázni. Ám volt, aki munkatársunknak azt mondta, noha Boross Péter volt miniszterelnök az, aki évekkel ezelőtt szorgalmazta a Horthy-rendszeréhez hasonló budapesti közigazgatás újraélesztését,

Orbán, ha már a Várban lesz a székhelye, valószínűleg a korábbinál is nagyobb fogékonyságot mutat majd az ilyen szimbolikus, de számára politikai „haszonszerzésként” is értelmezhető történelmi ötletekre.

Forrás: NOL

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.