Titkolják, hogy az óvodák, iskolák újranyitása óta hányszor volt szükség járványügyi intézkedésre

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) több jelzés is érkezett például arról, hogy egy-egy diák megfertőződött, de hivatalos járványügyi intézkedés nem történt.

https://nepszava.hu/3120851_titkoljak-hogy-az-ovodak-iskolak-ujranyitasa...

Nem hajlandó elárulni a kormány, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak április 19-ei, majd a felső tagozatok és a középiskolák május 10-ei megnyitása óta hány esetben volt szükség valamilyen járványügyi intézkedésre koronavírus-fertőzések miatt. Lapunk az elmúlt hónapban többször is – legutóbb tegnap – kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), de tájékoztatást eddig nem kaptunk. Korábban a koronavírus tájékoztató oldalon napi szinten közölték az aktuális iskolai-óvodai adatokat, ám az utóbbi hetekben ezek már egyik tájékoztató anyagban sem szerepelnek. Csak Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár említette meg egyszer az operatív törzs május 7-ei online sajtótájékoztatóján, hogy a fokozatos nyitás miatt "alacsony a járványügyi intézkedéssel érintett óvodák és iskolák száma, ahol csak szórványosan egy-egy osztályra, csoportra nézve kellett eljárni". Noha az államtitkár szerint az esetszámok alacsonyak, a megfelelő intézkedéseket így sem sikerül minden esetben meghozni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) több jelzés is érkezett például arról, hogy egy-egy diák megfertőződött, de hivatalos járványügyi intézkedés nem történt. - Azt mondták az érintett tanulóknak, hogy maradjanak otthon és gyógyulgassanak, de hivatalosan nem rendeltek el karantént számukra és az osztálytársaikat, családtagjaikat sem tesztelték - mondta a PDSZ egyik vezetője, Nagy Erzsébet. Szerinte az alacsony számok annak is "köszönhetőek", hogy nincs se tesztelés, se kontaktkutatás. Egy középiskolás diák édesapja pedig arról számolt be lapunknak, a napokban kaptak egy üzenetet az osztályfőnöktől, hogy az egyik diák koronavírusos lett, ezért az osztály visszaáll digitális munkarendre. Ugyanakkor csak az érintett osztály tanulói maradhatnak otthon, tanáraiknak, testvéreiknek továbbra is kötelező bemenni az iskolába. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás is megerősítette, az eljárásrendek az ő tapasztalataik szerint is még mindig "zavarosak". Elmondta azt is, az iskolák megnyitása után rögtön három kollégájától is hallotta, hogy megfertőződtek, hiába kapták meg az első oltásukat. Totyik Tamás a kontaktkutatás hiányán túl azt is gondnak tartja, hogy a gyerekeket továbbra sem tesztelik rendszeresen. Úgy véli, tesztelés nélkül a nyári táborok megtartása is kockázatos lesz.

Vége a napi tájékoztatóknak

A járvány visszahúzódóban van – jelentette ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes. A számok ezt alátámasztják: kedden 21 újabb áldozatról adtak hírt, miközben csupán 164-gyel nőtt a fertőzöttek száma. Kórházban 1417 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 159-en vannak lélegeztetőgépen. Legalább egyszer 5,026 millió embert oltottak már, kicsit több mint 3 millióan pedig mindkét adagot megkapták. Most AstraZeneca-, Pfizer-, Szputnyik- és Sinopharm-vakcinát lehet kérni, de kedden érkezett 334 ezer Pfizer is, amiből 175 ezer első oltásra használható. Kedden az operatív törzs bejelentette, hogy megszűnnek a napi tájékoztatók. A tájékoztatókon eddig nem lehettek jelen újságírók, a beküldött kérdések többségét nem olvasták fel. Épp akkor szüntetik meg a napi tájékoztatókat, amikor a járványhelyzettel már nem indokolható az újságírók távoltartása.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.