TASZ: A kormányhivatal már adott ki védettségi igazolványt helyettesítő igazolást

https://telex.hu/koronavirus/2021/05/10/vedettsegi-igazolvany-hamisitas-...

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint könnyen hamisítható a védettségi igazolvány. „Egy bankkártyánál gyengébb biztonsági szintű kártya a védettségi igazolvány, tehát ilyen szempontból a hamisítása nem túl bonyolult. Azok az emberek, akik adott esetben bankkártyák hamisításával foglalkoznak, egy ilyen védettségi igazolványt pillanatok alatt képesek előállítani” – nyilatkozta Tarjányi az ATV Híradójának.

 

Ha valaki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos visszaélést, bűntettet követ el, akkor akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik hamis kártyákat hoznak forgalomba.

A magyar kormány februárban döntött a védettségi igazolvány bevezetéséről, majd március közepe óta milliók kapták meg a védettségüket igazoló okiratot. A kártya kizárólag személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. A kipostázott igazolványokról hetekig nem lehetett tudni, hogy mire is lesz majd egyszer jó. Miután az oltottak száma május elején elérte a négymillió főt, a kormány enyhítések bevezetéséről döntött: a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mozikba, színházakba, vendéglátóhelyekre és focimeccsekre is mehetnek már.

A nyitás ellentmondásaival nemrég ebben a cikkünkben foglalkoztunk, a védettségi igazolványok körüli zűrzavarról pedig – az olvasóink beszámolói alapján – itt írtunk hosszabban. Sokan annak ellenére sem kapták meg a kártyájukat, hogy már több hete beoltották őket, vagy pedig már átestek a betegségen.

Néhányan azonban mégis, az igazolvány nélkül is tudják igazolni a védettségüket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa, Asbóth Márton az ATV Híradójának azt mondta: tudomásuk van arról, hogy a kormányhivatal már kiadott úgymond átmeneti igazolást is.

„Kizárólag az ügyfeleinken keresztül érkezett ez az információ, hogy ezt milyen rendszer szerint, kinek adják és egyáltalán hogyan lehet egy ilyenhez hozzáférni, nem tudjuk, de azt igen, hogy a kormányhivatal bizonyos esetekben kiadja az ilyen, plasztikkártyát pótló vagy helyettesítő igazolást”

– mondta Asbóth.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón türelmet kért, és azt ígérte, hogy egy-két héten belül orvosolják a panaszokat. A Koronavírus Sajtóközpont az ATV megkeresésére azt válaszolta, hogy „az összes esetet ki fogják vizsgálni”.

 

Vágólapra másolva

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.