Tarlós Budapesten hat kerületet akar

Nem tudja a hatalom, mit kezdjen Budapesttel – Tarlós szerint minden más kérdés ennek alárendelt

Nem véletlenül tartanak a fővárosi fideszes polgármesterek attól, hogy a miniszterelnök alapjaiban változtat a főváros közigazgatási szerkezetén: az átalakítási koncepciók élnek. Jó lenne már, ha pont kerülhetne az önkormányzati átalakítások végére – erről beszélgettek a kormányzati központosítások miatt elbizonytalanodott fideszes polgármesterek a tusványosi szabadegyetem egyik előadásán. A Népszabadság hétfőn beszámolt arról, hogy Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere Tusványoson arról beszélt, hogy szerinte rossz irányba megy az önkormányzati politika, a városvezetők nem tudják, mire számítsanak. Kovács reményét fejezte ki, hogy legalább egy évvel a következő országgyűlési választás előtt, 2017-ben nyugvópontra kerülnek a módosítások.

Nem tudja a hatalom, mit kezdjen Budapesttel – Tarlós szerint minden más kérdés ennek alárendelt

A jelek szerint azonban hiába reménykednek az átalakítások gyors és végleges lezárásában az önkormányzati vezetők. Nem került le ugyanis a napirendről a fővárosi önkormányzati struktúra minden korábbinál nagyobb mértékű átalakításának a terve. Tarlós István főpolgármester a Népszabadságnak elismerte, hogy különböző intenzitással ugyan, de továbbra is folyik a gondolkodás a főváros kerületi beosztásának módosításáról. A főpolgármester szerint azonban az erről évek óta párhuzamosan lebegtetett három koncepcióból egyik sem jutott el még a részletes kidolgozásig, így akár egy negyedik is lehet majd a befutó. (Lásd keretes írásunkat.) Ha nem lesz meg a módosításhoz szükséges politikai erő, az sem kizárt, hogy minden marad a régiben.

Tarlós ugyanakkor leszögezte, véleménye szerint Budapest súlyának, közigazgatási szerepének eldöntése a fő kérdés, és mintha még ez sem dőlt volna el véglegesen. A városrészek szerepének meghatározása ehhez képest már csak egy másodlagos kérdés lehet.

Tény azonban, hogy a változtatási szándék mögött a pragmatikus városvezetési szempontokon kívül közrejátszhatnak pártpolitikai, hatalomgyakorlási szempontok is – mondta a főpolgármester. Tarlós István nem fejtette ki részletesen, hogy mit ért a hatalomgyakorlási szempontokon, de egyértelmű, hogy a kerülethatárok átrajzolása hatással lehet például a baloldali fellegvárként működő XIII. kerület szavazóbázisára, illetve kordában lehetne tartani az erős fideszes polgármestereket is.

Tarlós szerint a ­bizonytalanság sokáig eltarthat. Mivel kétharmados törvény szabályozza az önkormányzatok működését, a változtatás – e pillanatban úgy fest – legkorábban 2019-től működhet.

Kerületből elöljáróság

Tarlós elmondta lapunknak, tudomása van arról, hogy létezik egy konkrét térkép, amellyel azt mutatták be, hogyan lehetne a kerületek számát a mostani 23-ról nyolcra vagy akár hatra csökkenteni. Ennek a tervnek a verziójaként született meg az úgynevezett City-koncepció, amely a Belvárost és a pesti belső kerületeket vonná össze egy nagyobb egységbe. Egy harmadik verzió szerint a kerületek elöljáróságokká alakulnának, olyan közigazgatási egységekké, amelyek nem rendelkeznének saját költségvetéssel.

forrás: nol.hu

http://nol.hu/belfold/tarlos-istvan-van-egy-terkep-a-6-8-keruletes-budapestrol-1625505

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.