Tömeges felmondási hullám indulhat a kórházakban, az ápolók fele leléphet

A szakdolgozók több mint fele távozni készül az egészségügyből – írja a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) frissen lezárt felmérésére hivatkozva.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210615/tomeges-felmondasi-hullam-ind...

A FESZ felmérése szerint:

A MINTEGY 1200 VÁLASZADÓ NYOLC SZÁZALÉKA A NYUGDÍJAZÁSÁT, MÍG TOVÁBBI 48 SZÁZALÉKA A FELMONDÁSÁT TERVEZI, AMINT MEGSZŰNIK A FELMONDÁSI TILALOM.

Ez a nap pedig épp ma jött el, mától újra felmondhatnak az egészségügyi dolgozók, ápolók. Tavaly november óta rendelet tiltotta az egészségügyi dolgozóknak, hogy felmondjanak, a szabály eltörléséről június 8-án jelent meg a közlönyben a rendeletmódosítás.

A felmérés szerint a távozásukat tervezőknek kevesebb mint a fele maradna az egészségügyben. Ők vagy itthon egy másik állami vagy magánintézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát. A többiek a pályát is elhagynák. A válaszadók további harmada azt jelezte, hogy még bizonytalan a maradását illetően, csupán szűk hatoduk tartana ki a munkahelye mellett.

"Az elmúlt hónapokban a szakszervezetet is sokan keresték, hogy szeretnének munkahelyet változtatni, hogyan lehetne elhagyni az ágazatot" – kommentálta a felmérés eredményeit Soós Adrianna, a FESZ elnöke a lapnak.

Az okok között leggyakrabban az alacsony bért jelölték meg. Továbbá az új szolgálati jogviszony bevezetését említik, e jogszabály hátrányai a szakdolgozókat ugyanúgy sújtják, mint mindenkit, akit a hatály alá soroltak, miközben az előnyeiből, a gáláns béremelésből csak az orvosok részesültek.

Mint korábban mi is írtuk, egyes szakértői vélemények szerint nem kizárt, hogy a felmondási lehetőség újra tömeges felmondáshoz fog vezetni, legutóbb márciusban volt erre példa az ágazatban, amikor hatályba léptek az egészségügyi szolgálati jogviszony részletszabályai.

Az esetleges tömeges felmondási folyamat épp egy olyan időszakban jöhet el, amikor a koronavírus miatt korlátozott állami egészségügyi ellátások miatt most zúdulnának vissza a rendszerbe a betegek, és közben a bent maradó kevesebb egészségügyi dolgozó is lassan a szabadságát töltené, amire a járványhullámok miatt nem volt túl sok lehetősége. 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.