Több zöldterület és vízjáték is lesz a megújuló Blaha Lujza téren

Megkezdődött Budapest egyik legforgalmasabb közterületének, a Blaha Lujza térnek a felújítása, a munkálatok várhatóan a jövő év végéig tartanak. A téren növelik a zöldfelületet és akadálymentesítik a közlekedést.

https://pestbuda.hu/cikk/20210712_tobb_zoldterulet_es_vizjatek_is_lesz_a...

A mai napon megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása, a „nemzet csalogányáról” elnevezett ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával újul meg másfél év alatt – írja a Budapesti Közlekedési Központ a honlapján. A beruházást a kormány is támogatja 1 milliárd forinttal.

A felújítás során, az első ütemben kicserélik az aluljáró födémjének a szigetelését, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a Nagykörúton. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is. A tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. 

Már dolgoznak a Blaha Lujza tér felújításán, az első ütemben az aluljáró födémjének a szigetelését cserélik ki (Fotó: pestbuda.hu)

Ezt követően a munkálatok már a téren folytatódnak, ahol nagyjából ezer négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki, és 70 fát ültetnek. Eközben megmaradnak a téren meglévő fák, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

A téren álló egykori Nemzeti Színházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, az 1960-as évek óta működő Gomba szökőkút is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb kerül majd. Emellett kialakítanak egy másik vízjátékot is. A jelenlegi parkolók területén is gyalogos felületeket létesítenek.

A Blaha Lujza tér átalakításának eredeti terveit még az előző városvezetés készítette el, abban még szerepelt többek között a Rákóczi úti buszmegállók fölötti védőtető megépítése és a Rákóczi út közepére tervezett fasor telepítése is.

A felújítással egy időben a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja (Fotó: pestbuda.hu)

A tér történetéről korábban már írtunk, a Corvin Áruház egykori szépségeit is részletesen bemutattuk. 

Forrás: BKK

Nyitókép: Megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása (Fotó:pestbuda.hu)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.