Több, mint temető – A Fiumei úti sírkert 100 nevezetessége

A Fiumei úti sírkert Magyarország és Európa egyik legjelentősebb temetője, emellett a teljes terület Nemzeti Emlékhely is, amelyet számos magyarországi és külföldi látogató keres fel évente. Mostantól az érdeklődőket egy telefonos alkalmazás is segíti, amely a Fiumei úti sírkert száz legfontosabb nevezetességét mutatja be, a nagy mauzóleumokat, a leghíresebb személyek sírhelyeit és a temető egyéb látványosságait.

http://pestbuda.hu/cikk/20200609_tobb_mint_temeto_a_fiumei_uti_sirkert_100_nevezetessege

Elkészült és immár a nagyközönség számára is ingyenesen elérhető a Fiumei úti sírkert bejárását, felfedezését segítő mobiltelefonos alkalmazás, a FiumeiGuide. Az applikációt a sajtó munkatársainak 2020. június 8-án mutatta be Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója.

A FiumeiGuide applikációt bemutatták a sajtó munkatársainak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Temető, emlékhely, látványosság

A Fiumei úti sírkert Magyarország és Európa egyik legjelentősebb temetője, emellett pedig a teljes terület Nemzeti Emlékhely is, melyet számos magyarországi és külföldi látogató keres fel évente. A NÖRI célja az, hogy a sírkert olyan meghatározó, különleges, kiemelt kulturális látványossággá, turisztikai célponttá váljon, ahol a látogatók (akár magyarországi polgárok, akár külföldi turisták) egyedülálló perspektívából ismerhetik meg Magyarország történelmét, kultúráját és fejlődését meghatározó személyek munkásságát, életútját (természetesen a kegyeleti szabályokat szigorúan és tisztelettel betartva).

Sajtóbejárás Batthyány Lajos mauzóleuma előtt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ezáltal a sírkert ugyanis olyan nemzetközi szinten is kiemelkedő, a külföldről hazánkba látogató turisták számára Budapest látványosságai közül kihagyhatatlan célponttá válhatna, mint például a Père-Lachaise temető Párizsban vagy a Westminster Apátság Londonban.

 A sírkert nemzetközi szinten is kiemelkedő, a külföldi turisták számára Budapest egyik látványossága. A képen: Bemutatják az újságíróknak a sírkert nevezetességeit (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A sírkert olyan Nemzeti Emlékhely, amely segít nemzeti értékeink, kultúránk megőrzésében – hangzott el a sajtótájékoztatón (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A turisztikai szerep mellett a NÖRI fontosnak tartja azt is, hogy a sírkert olyan Nemzeti Emlékhelyként, közösségi térként működjön, amely a diákok számára elérhetővé, érdekessé teszi a magyar történelmet és kultúrát, felhívva a figyelmet olyan jelentős személyekre, akiket a mai fiatalok talán névről sem ismernek.

Tehát a magyar kultúrának olyan emlékőrévé, olyan lenyomatává szeretnék tenni a sírkertet, mely segít a nemzeti értékek megőrzésében, személyes értékké tételében.

A cél tehát a Fiumei úti sírkert értékének megőrzése, nagyközönség számára érthetővé, elérhetővé tétele. A NÖRI természetesen eddig is gondoskodott arról, hogy a látogatók különféle ingyenes és vásárlóbarát áron elérhető ismeretterjesztő kiadványok, valamint a tájékozódást segítő térképek és táblák segítségével bárki könnyedén felfedezhesse a sírkert rejtelmeit, valamint csoportos, idegenvezető által irányított sétákon való részvételre is lehetőség volt, de emellett a szolgáltatások további szélesítését tervezték és tervezik. Ennek a törekvésnek egy jelentős mérföldköve a sajtóeseményen bemutatott, immár a nagyközönség számára is elérhető, ingyenes mobiltelefonos alkalmazás.

A tájékozódást segítő térképek és táblák segítségével bárki könnyedén felfedezheti a sírkert rejtelmeit​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Antall József síremléke​ (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Itt nyugszik Vörösmarty Mihály (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A pályázat és a jövőbeli tervek

Az applikáció egy a Miniszterelnökség által kiírt pályázat támogatásával jöhetett létre. A pályázatot 2019-ben írták ki, a Nemzeti Örökség Intézete pedig ekkor 6 millió forint támogatási összeget kapott az alkalmazás fejlesztésére. Ennek a fejlesztésnek az eredménye egyelőre sajnos csak androidos mobiltelefonokra telepíthető.

A NÖRI a pályázat második szakaszában is benyújtotta szakmai anyagát, az elnyert 8 millió forintos újabb támogatási összegből a már meglévő alkalmazást szeretnék elérhetővé tenni IOS rendszerű telefonokra is.

Deák Ferenc mauzóleumába is beléphettek az újságírók (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az alkalmazás

A jelenleg az érdeklődők rendelkezésére álló alkalmazás, a FiumeiGuide egy GPS-koordináta alapú, kétnyelvű (magyar és angol) alkalmazás, melynek segítségével akár egyéni, de kiscsoportos felfedező utakat is tehetünk a sírkertben okostelefonunk segítségével. Az applikáció felhasználóbarát, bárki számára könnyen használható program, melynek segítségével „XXI. századi formában” is elérhetővé váltak a sírkert legfontosabb látnivalóiról szóló információk és érdekességek.

Egy újfajta látogatói igényt, az okostelefon segítségével zsebre tehető felfedezést elégíti ki az applikáció (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az applikáció egyelőre egy úgynevezett „top 100”-as listát mutat be, mely természetesen – mint minden válogatás vagy lista – szubjektív, ugyanakkor részletesen összerakott és jól átgondolt. Szerepelnek benne a sírkert monumentális emlékűvei, azaz a nagy mauzóleumok (Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Deák Ferenc sírépítményei), a  legjelentősebb látványosságok (mint például a nemrég felavatott Első világháborús emlékmű vagy az Apponyi-hintó), a mindenki által ismert személyek nyughelyei (például Ady Endre, Arany János vagy József Attila sírhelye), de olyan személyek nyughelyei is, akiket méltatlanul nem ismer a nagyközönség, és a NÖRI fontosnak tartotta felhívni a figyelmet életművük jelentőségére (ilyen például Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő síremléke vagy a Titanic katasztrófájának túlélőit mentő Lengyel Árpád, illetve Rotschild Klára). Az alkalmazással elérhető látványosságok számát a tervek szerint a jövőben folyamatosan bővítik majd.

A kép és a leírás mellett egy térkép segítségével tudjuk beazonosítani a keresett látnivaló térbeli elhelyezkedét (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az applikációban az egyes síremlékekre kattintva megjelenik az adott látnivaló fényképe, valamint egy rövid leírás, amely tömör összegzést ad a nevezetességre vagy a sírhelyen nyugvó személyre vonatkozó legfontosabb tudnivalókról, érdekességekről, ez a leírás angol és magyar nyelven is elérhető. Ha valaki több információra vágyik, annak lehetősége van az Infó fül segítségével egy hosszabb leírás elérésére is, bár ez egyelőre csak magyar nyelven választható lehetőség.

A kép és a leírás mellett természetesen egy térkép segítségével lehetőség van a keresett látnivaló térbeli elhelyezkedésének megtekintésére is, illetve amennyiben szükségét érezzük, GPS-es navigációt is kérhetünk, amely a sírkert útvonalait ismerve eligazít minket. A választott látnivalóhoz vezető út közben a térkép jelzi számunkra az olyan síremlékeket és látványosságokat is, melyek az általunk választott célpont felé haladva utunkba kerülnek.

A  FiumeiGuide segítségével a Nemzeti Emlékhely tulajdonképpen interaktív történelemkönyvvé válik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az alkalmazás kétféleképpen képes listázni a benne szereplő látványosságokat és emlékhelyeket. Az alapbeállítás az, hogy helyzetünk bemérése után közelség alapján listázza számunkra a látnivalókat (tehát a legközelebbi látványosságtól haladva a tőlünk legtávolabb eső felé), de lehetőség van abc-sorrend szerinti listázásra is (ez például akkor lehet hasznos, ha konkrét elképzelésünk van arról, melyik látnivalót keressük.

A FiumeiGuide azok számára is új élménnyé teheti a sírkert felfedezését, akik esetleg már jól ismerik, segítségével Nemzeti Emlékhely így tulajdonképpen interaktív történelemkönyvvé válik, mely lehetővé teszi a nemzeti emlékezet kultúrájának megőrzését, és egyre szélesebb és szélesebb körben történő terjesztését.

Még egy újdonság: online séták a sírkert honlapján

A FiumeiGuide applikációval egyidőben – tehát 2020. június 8-tól – a sírkert honlapja is megújult, kiegészülve egy új menüponttal, mellyel azoknak kedveznek, akiknek valamiért nincs lehetőségük személyesen ellátogatni a sírkertbe. Az új menüpontban online sétákat tesznek majd közzé, a tervek szerint havi rendszerességgel, melyekkel különböző nézőpontokon keresztül lehetőség nyílik a sírkert online felfedezésére is.

 A sírkertben online sétákat ​is terveznek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az első ilyen sétával a NÖRI Mikszáth Kálmán halálának 110 éves évfordulójáról szeretett volna megemlékezni. A különleges vezetés által az érdeklődők Mikszáth kortársairól adott, mai napig megnevettető rajzain keresztül ismerheti meg az író Fiumei úti sírkertben nyugvó kortársainak életművét, a boldog békeidők Magyarországának meghatározó alakjait.

A sírkert honlapja is megújult kiegészülve egy új menüpontta​l (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az online séta állomásait követve Mikszáth Kálmán írásainak segítségével elevenednek meg előttünk olyan alakok, mint Jókai Mór, Deák Ferenc vagy Szilágyi Dezső.

Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója a Fiumei úti sírkertet a XXI. század világához közelebb hozó újítások, a mobiltelefonos alkalmazás és az online séták bemutatása után hangsúlyozta, ezekkel a jelentős újításokkal nem az a cél, hogy leváltsák a látogatók számára a korábbiakban elérhető szolgáltatásokat, hanem kiegészítik, bővítik azokat, hiszen a látogatók köre különböző, és vannak olyanok, akik még ugyanúgy igénylik a vezetett sétákat vagy a nyomtatott kiadványokat. A FiumeiGuide elkészítésével csupán lehetőséget szerettek volna nyújtani egy újfajta látogatói igény – az okostelefon segítségével zsebre tehető felfedezés – kielégítésére is.

A Kossuth-mauzólem szarkofágja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A sajtótájékoztató után Csapó Csaba vezetésével vehettek részt a sajtó megjelent képviselői egy kötetlen rövid sétán, melynek keretében lehetőség nyílt az alkalmazás személyes tesztelésére is, illetve beléphettünk Kossuth Lajos, Deák Ferenc és a Batthyány család mauzóleumába, melyek csak vezetett séták alkalmával tekinthetők meg.

Batthyány Lajos sírja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nyitókép: Megjelent a  Fiumei úti sírkert bejárását, felfedezését segítő mobiltelefonos alkalmazás, a FiumeiGuide (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.