Szotyory László kiállítás a Várfok Project Roomban

2017. február elejétől Szotyory László festőművész (1957) ’Kis retrospektív, nagy mániák’ című kiállítását tekinthetik meg a látogatók a Várfok Project Roomban.

A Munkácsy- és Palládium-díjas alkotó a Galéria művészkörének egyik legrégebbi tagja.

Az idén januárban 60. születésnapját ünneplő Szotyory László tárlatán az elmúlt évek művészetét meghatározó irányvonalakból, témákból, vagy, ahogyan a kiállítás címe is megfogalmazza: mániákból való válogatás kerül bemutatásra. Igaz, egyes témák időről időre visszatértnek Szotyory művészetében, esetében mégis  – a szenvedélyes érzelmi kötődést is megfogalmazó – festői mániákról beszélhetünk.

Az alkotó kedvelt témái közé tartozik az amerikai táj és életérzés, a mozi és a járművek, száguldó autók és óriási repülők. Észak-Amerika mellett a másik kedvelt témája a festői nyugalmat árasztó Mediterraneum, a parkok, az itáliai kertek gyönyörű ciprusokkal, valamint a dzsungelek egzotikus világa.

Mindemellett a szépséges, misztikus nők és az egyszerre gyönyörködtető és félelmetes vadállatok – farkasok, oroszlánok – képeinek főszereplői.

Szotyory számára a festés érzéki örömöt jelent, műveinek legfőbb ihlető forrása a rajongás. "Azt festem meg, amit magam köré szeretnék varázsolni, azt a képzeletbeli közeget, amelyben élek, amelyben jól érzem magam" – mondja a művész.

Kis retrospektív tárlata ebbe a rejtélyes, sokszor titokzatos univerzumba igyekszik betekintést nyújtani, hogy általa mi, nézők is elmerülhessünk a festmények álomszerű világában.

OS

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.