Szijjártó Péteréknek már sikerült, Csányi Sándoréknak még nem

Míg ugyanis a külgazdasági és külügyminisztert a kuratóriumi tagjai között tudó egyetemi alapítványt a napokban bejegyezte az illetékes törvényszék, addig ez az OTP Bank vezére által elnökölt alapítvánnyal cikkünk megjelenésekor még nem történt meg. A többi alapítvány kuratóriumában is találhatók egyébként neves személyiségek, mint például Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöke és Scheer Sándor, a több fontos állami megrendelést elnyert Market Építő Zrt. közvetett tulajdonosa.

https://mfor.hu/cikkek/makro/szijjarto-petereknek-mar-sikerult-csanyi-sandoreknak-meg-nem.html

Sorra jegyzik be a törvényszékek azokat az alapítványokat, amelyeket az állam az új felsőoktatási fenntartási modell értelmében az egyetemek működtetésére hozott, illetve hoz létre. A sort a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kezdte, amely tevékenységét már 2019. július 1-jétől a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány dolga finanszírozni. Hozzá csatlakozik most további hat egyetem. 

 

A Miskolci Egyetem egyik üres előadóterme 2020. március 12-én. MTI/Vajda János A Miskolci Egyetem egyik üres előadóterme 2020. március 12-én. MTI/Vajda János

 

Valamennyi alapítvány tevékenységeként az intézményi fenntartás és vagyonkezelést jelölték meg. Általános céljaik:

Ads by Teads

 • a felsőoktatási és köznevelési tevékenység elősegítése;
 • a modern és nemzetközileg is versenyképes egyetemi képzések elősegítése;
 • az alapítványi célok eléréséhez szükséges oktatási, képzési és ösztöndíj feltételek elősegítése;
 • világszínvonalú egyetemi és egyetemen kívüli képzés, kutatás elősegítése;
 • ösztöndíjak, működési és fejlesztési finanszírozási szükségletek biztosítása és elősegítése – különösen az Egyetem finanszírozására irányuló rövid-, közép- és hosszútávú megállapodás révén.

Emellett az egyes alapítványok számára egyedi célokat is kitűztek.

Az alapítványok által felhasználható vagyon mértéke is egy kaptafára készült. Eszerint „az alapító okiratban megjelölt alapítványi cél megvalósítására az alapításkori, vagy egyéb módon a javára rendelt, általa megszerzett vagyona és annak teljes hozadéka, továbbá a bizalmi vagyonkezelésbe vett vagyon hozadéka, és az alapítást követően az alapítvány számlájára érkező készpénzadomány teljes összege, a természetben nyújtott adomány teljes egésze, valamint hozadéka fordítható, azzal, hogy az alapítvány vagyona 600.000.000,- Ft alá nem csökkenhet” – olvasható a törvényszékek által bejegyzett hivatalos dokumentumokban. 

A BCE-t működtető alapítvány még 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvénycsomagot kapott, bizalmi vagyonkezelés keretében, ami azt jelentette, hogy azokat nem adhatta el, hanem csak a hozamukat (jelesül az azok után járó osztalékokat) fordíthatta a működése finanszírozására. Ám a kormány által kezdeményezett májusi törvénymódosítás szerint e részvények vagyonjuttatás keretében kapott eszközöknek számítanak, így már értékesíthetők. Azzal a feltétellel, hogy azokat először az államnak kell felajánlani, s csak ha az nem tesz 90 napon belül vételi ajánlatot, akkor lehet másnak eladni e papírokat. (A módosítást az ihlethette, hogy a koronavírus-járvány miatt bizonytalanná vált, hogy a tavaly még közel 12 milliárdos osztalékot fizetett Mol az idén is juttat-e az előző évi nyereségéből a részvényeseinek.)A most létrejövő alapítványokat viszont már csak ingatlanokkal stafírozzák ki.

Az alapítványok kuratóriumában több ismert hazai személyiség is helyet kapott. Megbízatásuk határozatlan időre szól.

A kuratóriumi tagok a következők:

Universitas Miskolcinensis Alapítvány (Miskolci Egyetem)

Elnök:

 • Varga Judit igazságügyi miniszter.

További tagok:

 • Kriza Ákos, Miskolc korábbi fideszes polgármestere,
 • Thiell Maria-Theres, aki az idén áprilisban nyilvánosból zártkörűvé vált (egyúttal a Budapesti Értéktőzsdéről kivezetett) és tulajdonost váltott Budapesti Elektromos Művek igazgatóságának elnöke volt,
 • Fűkő László Károly, a német tulajdonú Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezetője,
 • Kovács Erika, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Békéltető Testületének elnöke.

Marek József Alapítvány (Állatorvostudományi Egyetem)

Elnök:

 • Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Professzorok Batthyány Köre alelnöke.

További tagok:

 • Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, az Orbán-család ügyvédje,
 • Sótonyi Péter Tamás, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, a Professzorok Batthyány Köre elnöke,
 • Gönczi Gábor Márton, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke,
 • Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, volt földművelésügyi miniszter, jelenleg kormánybiztos.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány (MOME)

Elnök:

 • Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója, a néhai Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) korábbi főosztályvezető-helyettese.

További tagok:

 • Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója, tulajdonosa,
 • Szemerey Szabolcs (a hivatalos alapítványi dokumentumokban Szemery Szabolcsként szerepel, de a MOME honlapján már Szemereyként), aki Matolcsy György jegybankelnök rokonságába tartozik, s a MNB alapítványa által létrehozott  KEDO Zrt. (Kecskeméti Duális Oktatás) vezérigazgatója, oktatási célú fejlesztések szakembere,
 • Fülöp József, a MOME rektora,
 • Kopek Gábor miniszteri biztos.

Neumann János Egyetemért Alapítvány

Elnök:

 • Csizmadia Norbert, az MNB-alapítványa, a Pallas Athéné Domus Meriti kuratóriumának elnöke.

További tagok:

 • Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke,
 • Bánkuti Tamás József, az MNB-alapítvány igazgatója,
 • Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezetője, a Neumann János Egyetem címzetes tanára,
 • Gaál József, Kecskemét fideszes alpolgármestere, a Neumann János Egyetem címzetes docense.

Széchenyi István Egyetemért Alapítvány

Elnök:

 • Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatója.

További tagok:

 • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,
 • Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere, a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának professzora, tudományos dékánhelyettese,
 • Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke,
 • Sárai-Szabó Tamás Kelemen, az Oktatási Hivatal Szent Mór Bencés Perjelség perjele.

Két kakukktojás is található az egyetemi alapítványok sorában.

Az egyik a Soproni Egyetemért Alapítvány, amely cikkünk megjelenésekor még nem szerepelt a magyarországi alapítványok nyilvántartásában. Ami arra utal, hogy bár az alapítvány létesítése megtörtént, azt még az illetékes törvényszék nem vette nyilvántartásba. Honlapján azonban már szerepel a kuratóriumi tagok névsora:

Elnök:

 • Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

További tagok:

 • Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár,
 • Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója,
 • Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója,
 • Csóka Péter, a FAO Erdészeti Bizottságának elnöke.

A másik kivétel pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány, amelynek vagyonjuttatását csak július 3-án szavazta meg az Országgyűlés. Bár az egyetem vezetősége több személyt is ajánlott a kuratóriumba, attól tartanak, hogy helyettük a fentiekhez hasonlóan inkább olyanok kerülnek be, akik közel állnak a kormányhoz. Elnökként például Kálomista Gábor nevét rebesgetik.

Az eddig nyilvánosságra került alapítványok dokumentumaiban nem szerepel a kuratóriumok tagjainak díjazása, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy erről nem született már döntés, csak azt még nem nyújtották be az illetékes törvényszékhez, vagy ha igen, akkor az még nem jegyezte be, illetve ha mégis, azt még nem tette közzé. Csak viszonyításképpen: mint arról beszámoltunk, az elsőként, már tavaly július 1-jétől egyetem (a budapesti Corvinus) működtetésére létrehozott Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 2019-ben, féléves időszakra összesen 19,35 millió forint tiszteletdíjat fizetett a tavaly még öt kuratóriumi tagnak, Hernádi Zsolt Mol-vezérnek, Csák János üzletembernek, volt londoni nagykövetnek, Lánczi Andrásnak, a Corvinus rektorának, Martonyi János volt külügyminiszternek és Palotai Dánielnek, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának, ez egy főre közel 4 milliót jelent.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.