Szeptemberben modellváltás kezdődik az egészségügyben

Szeptembertől kezdve elindulhatnak az első praxisközösségek – közölte a Világgazdasággal az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ).

https://index.hu/belfold/2021/08/02/szeptemberben-modellvaltas-kezdodik-...

főigazgatóság szerint a modellváltó rendelők annak érdekében jönnek létre, hogy gazdaságos módon biztosítsák az alapellátásban elérhető szolgáltatások körének bővítését. A modellváltást az is indokolja, hogy 

A NEMZETI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ALAPKEZELŐ (NEAK) ADATAI SZERINT MAGYARORSZÁGON 928 PRAXIS ÁLL ÜRESEN.

Július 648 háziorvos praxisban nem volt orvos, ezek közül tíznél jelezték új kilépőként az orvosok, hogy nem dolgoznak tovább. A fogorvosi praxisokból 280 áll üresen, ezeknél 8 orvos volt új kilépő. 

Az OKFŐ szerint eddig csaknem száz kollegiális praxisközösséget alakítottak ki, összesen hétezer praxis összevonásával. Hozzátették: a háziorvosi és fogászati ellátás finanszírozására szánt keret 2021-re az elmúlt évhez képest 105,5 milliárd forinttal, vagyis 58 százalékkal emelkedett. Ezen belül az orvosi bértámogatások mértéke 2022-ben újra jelentősen, további 38 százalékkal nő majd. 

Arról, hogy mi is az a praxisközösség és miért lehet szükség rá a kormányzat szerint, itt írtunk korábban.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.