Szegeden ingyenes a tömegközlekedés a szmogriadó ideje alatt

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Szegeden Botka László polgármester a városi védelmi bizottság vezetőjeként. A mostaninál enyhébb, tájékoztatási fokozatot már többször alkalmazták az elmúlt években Szegeden – legutóbb idén január 3. és 5. között –, a riasztási fokozat bevezetésére viszont eddig még nem volt példa.

Szeged polgármestere az egyelőre állandósult szélcsendes, hideg-párás, felhős időjárási helyzetre tekintettel szombatig rendelte el a szmogriadót. Az ipari üzemeket is arra kéri Botka László, hogy csökkentsék a felére hőenergia- és technológiai eredetű porkibocsátásukat.

A korlátozás alól felmentést kapnak a tömegközlekedési járművek, a megkülönböztető jelzést használó, azzal rendelkező járművek vagy azok által közrefogott járműoszlop, a villanyautók, az intenzívebb katalizátorral felszerelt taxik, a közszükségleti áruszállítást, közszolgáltatást végző járművek, a polgári védelem, honvédség, katasztrófavédelem, a környezetvédelem és a közegészségügy járművei – amennyiben ilyen feladatukat teljesítik.

A korlátozó intézkedésekkel együtt a polgármester üzemkezdettől pénteken üzemzárásig ingyenessé teszi a tömegközlekedést mindenkinek – amelyhez semmiféle iratra nincs szükség –, és arra kéri a lakosságot, hagyják otthon a kocsikat, vegyék igénybe az ingyenes villamos-, troli- és buszjáratokat. Mivel a szmog jelentős része a fa, szén és egyéb anyagok égetéséből származik, emellett azt kérik a lakosoktól, hogy a szilárdtüzelés helyett használjanak gáz- vagy elektromos fűtést.

Délmagyar.hu

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.