SZEF – ÉSZT Akadémia

A magyar médiarendszer tartós eltorzulásának és diszfunkcionális működésének folyamatát, okait és következményeit tárta fel a SZEF-ÉSZT AKADÉMIA december 2-i ülésnapja.

Immár teljes terjedelmükben megtekinthetők a „Kívánjuk a sajtó szabadságát!” címmel tartott előadások.  A tanácskozás eseményeinek szöveges kivonatába illesztve hozzáférhetők a videók és a prezentációk is >>>

Kérjük hírlevelünk olvasóit; ajánlják ezt az összeállítást ismerőseiknek, kollégáiknak, szomszédaiknak.

Kérjük, emlékezzenek: már hat alapvető társadalmi kérdés részletes feldolgozása van mögöttünk (alkotmányosság, közszolgálatok, oktatás, egészségügy, szociális- és nyugdíjrendszer).

A SZEF-ÉSZT AKADÉMIA hetedik tematikus tanácskozásán Tölgyessy Péter, Hann Endre, Széky János, Zsolt Péter új megközelítésekkel, Hargitai Miklós pedig szikár tényekkel szolgálta a magyar nyilvánosságról folyó diskurzus megújítását. Gyuricza Péter A Nagy Blöff című elemzését időközben közreadta a Népszava.

Az eseménynek élénk sajtóvisszhangja (például itt és itt vagy itt) volt, s ezeknek visszatérő eleme, hogy az analízis, a diagnózis szinte már teljes, de nincs felmutatva a kiút, a terápia. Közben ezekben a napokban lett új tulajdonosa az Echo Tv-nek és a Figyelő hetilapnak.

Már a rendezvény után jelent meg Hargitai Miklós Nagy magyar sajtósirató című írása a Népszabadság szerkesztőségének FB oldalán, illetve még tavaly tavasszal született meg a DEMOKRATIKUS KEREKASZTAL felkérésére egy áttekintés, amely részben javaslatokat is tartalmaz a társadalmi nyilvánosság újjáépítésére. Jóllehet ezek – ha nem is terjengős, de terjedelmes írások – mégis jó szívvel ajánljuk az érdeklődő közönségnek. 

A SZEF-ÉSZT AKADÉMIA 2017 január 21-én a közművelődés és a kultúra témakörét dolgozza fel!

***

A további programelőzetesekért, tájékoztatókért kérje hírlevelünket!
REGISZTRÁCIÓ a következő programra: ITT! 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.