Szanyi Tibor választát Hont András HVG-ben megjelent véleménycikkére

Kedves András!

 

Minapi, Néprabság című cikkedben (http://hvg.hu/itthon/20161008_neprabsag_hont_andras_nepszabadsag_sajtoszabadsag_cenzura) megemlítettél egy korábbi mondatom erejéig, miközben éppen azt indokoltad, hogy “az MSZP-nek nem kéne most a Népszabadság mellett tüntetést szerveznie…”.

 

Kétségtelen, voltak vitáim a lappal, olykor hevesek is. Igen, egy pár évvel ezelőtti összezördülésben valóban azt találtam mondani a Népszabadság egyik szerkesztőjének, hogy “kevésbé vagyunk érdekeltek abban, hogy a mi pénzünkön minket gyalázzatok”. Akkor és ott ez a mondat a helyén volt, ma is vállalom. Ettől függetlenül viszont elfogadhatatlannak tartom azt a módszert, ahogy a mostani tulajdonos bánt el a saját lapjával, bármi is a magyarázat. Tudod, a tulajdon kötelez.

A “rózsaszín inges lótifutikról” persze nekem sincs a tiednél jobb véleményem, mindazonáltal a tények makacs dolgok. Ugyanis egy tulajdonos morálisan sem kötelezhető milliárdos veszteségek végtelenségig tartó viselésére. Magyarországon még arra is törvény van, hogy ha az élelmiszer kiskereskedelemben valaki két éven át veszteséges, az be kell zárjon. Az MSZP pedig hosszú évek keserves finanszírozási vergődései után szállt ki a Népszabadságból.

 

Bizony, a magyar sajátosságok miatt az a helyzet, hogy igényes napilap pusztán a nagybetűs ‘piacból’ nem tud megélni. Nálam ezerszer jobban kell tudjad, hogy a hírek megszerzése, hátterük feldolgozása stb. roppant drága dolog. Nem véletlen, hogy az oknyomozással (is) foglalkozó lapok, szervezetek csak folyamatos (nem-piaci) szponzorációra támaszkodhatnak. 

Gyakorló politikusként ugyanakkor rendkívül hálás vagyok a Népszabadságnak, hogy az elmúlt években kivétel nélkül minden oda szánt írásomat publikálta, ám igen sokat mérgelődtem (dühöngtem) is, amikor egyes szerkesztők oktalanul törölgették a cipőjüket a szocialista pártba. Egy szó mint száz, nekünk történelmi viszonyunk van a Népszabadsággal, s a történelem is kötelez.

 

Sok ága-boga van a Népszabadság bezárásának. Szerintem élő ember nem látja át, vajon mi történt, a jövőt meg végképp nem. Mi, emberek, akik a történelmet így-úgy formáljuk, többnyire vakon tesszük a dolgainkat, hiszen a reményen túl valójában fogalmunk sincs a hosszabb távú következményekről, legfeljebb utólag. (V.ö. a klímaváltozás bonyodalmai)

Nem szeretnék hosszasan merengeni a számomra sem világos konkrét történésekről, de azt hadd jegyezzem meg, hogy ebben a sztoriban nekem nagyon hiányzik az átfogó szolidaritás. Helyesnek tartom, ha felháborodásukban sokan az utcára vonulnak, és azt is, hogy az MSZP egy röpgyűlésen fogalmazza meg az első gondolatait.

Az előtt viszont csodálkozva állok, hogy a média munkásai egy-két publicisztikán, beszámolón túl egyelőre nem sokat tesznek. Számomra az lenne a természetes, ha a Népszabadsággal együtt 63 médiaterméket előállító Mediaworks bő 700 munkatársa sztrájkba lépne, az ország összes többi újságírója meg - szolidaritásból - hozzájuk csatlakozna. Ezt nevezik szolidaritási sztrájknak. Ugyanis a szolidaritás is kötelez.

 

Ha egy ilyen helyzetben a sajtó, a média robotosai csak a véleményeikre (vagy arra sem) szorítkoznak, akkor holnap ugyanaz lehet a sorsuk mint most a Népszabadságé, s már most biztosak lehetnek abban, hogy a sóhajtozáson kívül senki nem fog érdemben kiállni mellettük. 

 

Szóval, kedves András, az MSZP nem tud helyettetek sem sztrájkolni, sem utcára vonulni, de abban biztos lehetsz, hogy ha mozdultok, az MSZP ott lesz mellettetek, függetlenül attól, hogy szépet vagy csúnyát irkáltok rólunk. 

 

Barátsággal, 

Szanyi Tibor

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.