Szanyi Tibor: Tiszta energia Magyarországon?

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén vitatta meg az Európai Bizottság nyolc elemből álló „Tiszta energiát mindenkinek” csomagot. Szanyi Tibor szerint e kérdést viszont egy új oldalról meg kell közelítenünk: „Fontosnak tartom, hogy ne csak EU szinten legyenek stratégiák, hanem tagállami szinten is megfelelő ütemben haladjon a végrehajtás. Nem csak, hogy lassan fejlődik a magyar megújuló-energia szektor, de közben Magyarország kormánya kétes atomerőmű-építési szerződéseket is köt Oroszországgal. A magyar példa kétszeresen is „piszkos”: nem csak a radioaktív termelés maga, de a szerződési körülmények is kérdésesek. Így már többször is arra kértem az Európai Bizottságot, hogy a tagállami végrehajtások során és konkrétan ebben az ügyben is karakteresen lépjen fel.” - mondta el a szocialista EP-képviselő.

 

A csomag vitája során a Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciója sürgette, hogy az energiaszegénység felszámolása erőteljesebben jelenjen meg. Szomorú példa, hogy Kelet- Magyarország légterében néhány héttel ezelőtt elképesztő mértékű károsanyag szintet mértek. A magyarázat hamar meg is született: az ott lakó, mély-szegénységben élő emberek átálltak a kézi tüzelésű rendszerekre, elégetve azokban minden éghető anyagot, például ruhát, műanyagot is.

 

Magyarország szempontjából szintén kiemelten fontos a csomag azon pontja is, amely a fejlett alternatív tüzelőanyagok előállítását ösztönzi, amellett, hogy az élelmiszer alapú bioüzemanyagokkal kapcsolatos célszámok fokozatos csökkentését is előírná. „Megítélésem szerint súlyosan aggályos az élelmiszer alapú bioüzemanyagokkal kapcsolatos mintegy 50%-os célszám-csökkentés, mivel a gabona-övezetben a felesleget nyugodtan lehetne használni bioüzemanyag előállításra. Ne felejtsük el, hogy a gabona szállítása 500 km felett már jelentős energiaköltséget és környezetterhelést jelent, ezért ezeket jobb helyben feldolgozni, ezzel egyúttal jelentős mennyiségű takarmányt és más hasznos terméket is előállítva” - emelte ki Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.