Szanyi Tibor: A Szociális Európa mindenkié

Az Európai Bizottság 2015 szeptemberében hirdette meg a Szociális Jogok Európai Pillérének kialakítását, amely kezdeményezés a mélyebb és igazságosabb Gazdasági és Monetáris Uniót célozza. A képviselők az Európai Parlament mai ülésén heves vitát folytattak a kérdésről. 

 

„Európa a 19. század óta fokozatosan alakította ki a világ legkomplexebb szociális rendszerét, de mint minden rendszert, ezt is folyamatosan fejleszteni kell. Ugyan e rendszer már jelenleg is tisztességes munkakörülményeket, szociális védelmet és jó közszolgáltatásokat nyújt a népesség nagy része számára, de sajnos ennek mértéke még tagállamonként igencsak változó. Látható, hogy a 21. századi Európai Unió, csakis egy korszerűsített szociális modellen alapulva lehet sikeres” – húzta alá Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

 

A vita során elhangzott, hogy az EU egymást követő bővítései – az EU strukturális és kohéziós alapjainak is köszönhetően – lehetővé tették a csatlakozó tagállamok szociális normáinak korszerűsítését, és támogatták a fokozatos gazdasági fejlődést. Az európai szociális modell az európai integráció sikertörténetének fontos tényezője, ami békét, biztonságot, és széleskörű jólétet is eredményez.

A Szociális Európát szolidaritásra, társadalmi igazságosságra, tisztességes vagyonelosztásra, nemek közötti egyenlőségre, magas színvonalú közoktatásra és közegészségügyre, minőségi foglalkoztatásra és fenntartható fejlesztés alapjaira kell helyezni. „Magyarország számára intő jel azonban, hogy a kétsebességes Európa már a szociális politikában is megjelent, hisz túl gyakori az utalás az euró-övezetre. Itt az ideje tehát, hogy a munka, a gazdaság és a szociális dimenziót EU-szinten kössük össze, és ezt lehetőleg az euró bevezetésével együtt tegyük, úgy, hogy az ne legyen hátrányos az állampolgárok vagy a kis- és közepes vállalkozások számára.” – húzta alá Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.