Szanyi Tibor pert nyert a kormány ellen...

Szanyi Tibor pert nyert a kormány ellen: az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a demokráciát nem cenzúrával tartják fenn

 2013. március 18-án Szanyi Tibor akkori országgyűlési képviselő parlamenti interpellációját követő viszontválaszát beszólásokkal zavaró Jobbik frakció felé fordulva, felemelt bal kezének középső ujját mutatta a szélsőjobbos képviselőknek. Válaszul Kövér László, az Országgyűlés elnöke fegyelmi eljárást kezdeményezett a képviselővel szemben, 131,410 forintos büntetést róva ki a kézmozdulatért. Ezt követően Szanyi Tibor 2013. május 6-án és május 27-én beadott interpellációját is fellebbezés lehetősége nélkül utasította el Kövér, azzal az indokkal, hogy azok olyan kijelentéseket tartalmaznak, amelyek sértik a Parlament méltóságát és elfogadhatatlanok egy demokratikusan működő rendszerben. Mellesleg mindkét interpelláció a dohányipar Fidesz általi kisajátításáról szólt.

 Kövér fenti döntései miatt Szanyi Tibor, jelenlegi európai parlamenti képviselő - dr. Karsai Dániel, ügyvéd útján - a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely testület demokráciáról alkotott képe – ahogy azt a végső döntés is mutatja, szöges ellentétben van a fideszes politikus felfogásával.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megítélése szerint a parlament elnöke a cenzúra eszközével élve korlátozta Szanyi Tibor szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. A Bíróság kiemelte, hogy a parlamenti interpellációhoz való jog minden parlamenti képviselőt megillet, és egy demokratikusan működő parlamentben különösen fontos, hogy a kisebbségben lévők e joga ne sérüljön.

 Az eset kapcsán az Emberi Jogok Európai Bírósága aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar parlamentben hiányoznak azok a biztosítékok, melyek megakadályoznák a fegyelmi jogkörrel rendelkezők visszaéléseit, továbbá felhívta a figyelmet, hogy e fegyelmi döntéseket indoklás és az érintett meghallgatása nélkül hozzák meg.

 A magyar kormány a per során felhozott érvét, miszerint a parlamentben elhangzott beszédekre nem vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadságának elve, a bíróság teljes mértékben elutasította, aláhúzva, hogy különösen az állampolgárok által megválasztott képviselők számára fontos a szólásszabadság, amelyet csak nagyon súlyos érvek mentén lehet korlátozni.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.