Szanyi Tibor: A jövő Európája a fiatalok Európája

Az Európai Parlament júliusi plenáris ülésén az ifjúsági garancia programról és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésről is vitáztak a képviselők. Az Európai Tanács 2013 februárjában döntött a szocialisták által már régen szorgalmazott kezdeményezés létrehozásáról, annak érdekében, hogy segítse az ifjúsági munkanélküliség csökkentését,különös tekintettel az arra leginkább rászoruló régiókban.

E vita során Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon egyre növekszik a 18 éven aluli közmunkás fiatalok száma. „Ez nem éppen az ifjúsági garancia program szellemében történik, hiszen a közmunkával szemben az színvonalas állásajánlatok vagy gyakornoki állások biztosításáról szól.” A szocialista EP-képviselő ugyanakkor azt is kiemelte, hogy, „szerencsére az Orbán-kormány elképesztően káros ifjúságpolitikája ellenére is van lehetősége a magyar fiataloknak megismerkedni az európai értékekkel, például az Euroscola program keretében."

Az Euroscola az Európai Parlament által meghirdetett verseny, melynek döntője során a tagállamok 16-18 év közötti középiskolás diákjai európai ifjúsági parlament formájában megrendezett találkozókon vehetnek részt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban. Szanyi Tibor rendszeres ülésvezető elnöke ezeknek az alkalmaknak, sajnos magyar EP-képviselőként egyedüliként vállalva a fiatalokkal való közvetlen kapcsolattartás e formáját.

"Kiváló lehetőség ez a magyar fiatalok számára, hogy találkozzanak európai társaikkal, különböző kultúrákat, nézőpontokat ismerjenek meg, egyszóval szélesítsék látókörüket.  Most pedig, mikor a magyar kormány oktatáspolitikájával mindent megtesz ennek megakadályozására, kiemelt jelentősége van ennek a programnak. Hiszek benne, hogy az ilyen élmények nem csak a gyerekek tudását gyarapítják, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy nyitott, elfogadó és szolidáris európai felnőtté váljanak."

Szanyi Tibor az Euroscola mellett az Európai Ifjú Szocialisták (YES) munkáját is támogatja. A YES, amely 47 ország 63 szocialista ifjúsági szervezetét fogja össze, idén az olaszországi Terrasiniben rendezi meg nyári táborát, ahol az EP-képviselő többek között az extremizmus elleni küzdelemről fog előadást tartani.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.