Szanyi Tibor: Haladéktalanul csatlakozzon Magyarország a pénzügyi tranzakciós adóról (FTT) szóló kezdeményezéshez

Az Európai Parlament képviselői szerdai, strasbourgi plenáris ülésükön a pénzügyi tranzakciós adóról (FTT) szóló tárgyalásokról folytattak vitát.

 

Az FTT-ről szóló tárgyalásokon jelenleg 10 ország (Ausztria, Belgium, Görögország, Franciaország, Olaszország, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia és Szlovákia) vesz részt megerősített együttműködési eljárás keretében, miután az EU egészére vonatkozó pénzügyi tranzakciós adóról szóló bizottsági javaslat nem kapott egyhangú támogatást a tagállamoktól. Az Orbán kormány döntése értelmében Magyarország sem csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

 

Az adóterhek igazságosabb elosztása érdekében tett minden lépés az európai adófizetők érdekeit szolgálja. Az igazi eredményekhez viszont ambiciózus eszközökre van szükség, amelyek nem nyújtanak kivételeket és kiskapukat a különböző pénzügyi piaci szereplőknek. „Az ilyen indítványokat akadályozó kormányok - így a magyar is - egyben az igazságos adózás megteremtésének a gátjai. Az Orbán-kormány eddigi korrupció-gyanúval teli tevékenységét látva érthető, hogy semmilyen olyan lépést nem támogatnak, amely a haveroknak rossz lehet. Felszólítom azonban a kormányt, hogy haladéktalanul csatlakozzon a kezdeményezéshez, végre a magyar polgárok érdekeit is szem előtt tartva" - követelte a szocialista EP-képviselő.

 

A pénzügyi és gazdasági válság is megerősítette, hogy a pénzügyi ágazatnak méltányosabb módon kell hozzájárulnia az adóbevételekhez. Az FTT-ról szóló javaslat éppen erről szól: biztosítani kívánja a pénzügyi szektor hozzájárulását a válság költségeihez az értékpapír- és kötvénykereskedelemre, valamint a derivatív ügyletekre kivetett adón keresztül, illetve erősítené a piac stabilitását a spekulációk és a kockázatos, nem termelékeny pénzügyi tranzakciók visszafogásával.

 

„Egy erős és nagyra törő pénzügyi tranzakciós adó fontos szerepet töltene be az adóigazságosságért folytatott harcban. A FTT azonban csak úgy járulhat hozzá egy stabil pénzügyi piac kialakításához és végső soron az európai adóigazságosság megteremtéséhez, ha valós elkötelezettség áll mögötte” - húzta alá a szocialista politikus.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.