Szanyi Tibor: Gyásznap a magyar sajtószabadságnak, a magyar demokráciának, a magyar embereknek és Európának

Szomorú évfordulóról kellett megemlékeznünk pénteken. Október 7-én éppen 10 éve gyilkolták meg Anna Politkovskaya újságírónőt, aki nem félt kritikus lenni és felemelni a hangját a korrupció és az elnyomó rezsim ellen.

 

Szombaton pedig arra ébredtünk, hogy Magyarországon is némaságra kényszerítettek egy kritikus hangot. A Népszabadság írni mert a magyar kormányt és holdudvarát oly kiválóan jellemző rongyrázásról, és ezért fizetnie kellett. Hisz a NER rendszerében, ha Rogán Antal vagy épp Lázár János kiskirályként kívánnak masírozni, akkor azért cechet nem ők, hanem a magyar és az európai adófizetők mellett most már a magyar szólás- és sajtószabadság is fizeti.

 

Akik, azt hitték, hogy az Origo.hu szétverése után nincs lejjebb, tévedtek. Olyan rendszerben élünk, ahol a vezető nem tűri a kritikát, az ellentmondást és a jogállamiság elve csak ritkán tartja vissza attól, hogy civileket hurcoljon meg, vagy épp újságokat zárasson be.

 

A NER rendszere egy egyértelmű, és korántsem új keletű mintát követ. A szólás-és sajtószabadságot, valamint az emberi jogokat semmibe vevő­; a nyugat által szankciókkal sújtott­; a jogbiztonság hiányában befektetők által elkerült; elmaradott országokként számon tartott államok diktátorai által kitaposott út ez.

 

Az október 2-i érvénytelen szavazás jelezte, hogy a magyarok többsége nem kíván ezen az úton tovább haladni. Úgy tűnik a vezető nem akarta ezt meghallani.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.