Szanyi Tibor: Globális kihívások megoldására csak egy egységes EU képes

Szanyi Tibor EP-képviselő jegyzete

A világ táplálkozási- és élelmezésbiztonságáról folytattak vitát a képviselők az Európai Parlament hétfő esti plenáris ülésén. Szanyi Tibor szerint a kérdés megoldása előtt az Európai Unió viszonylatában kell több ügyet is rendbe tenni.

 

Az alultápláltság és az éhezés 2030-ig megtörténő felszámolására törekednek a nemzetközi szervezetek és a kormányok. Mindezt el lehet érni termelékenység növeléssel, a fenntartható és éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó mezőgazdasággal és élelmiszertermeléssel. Kifejezett célként jelenik meg a nemzetközi szervezetek ajánlásaiban a gyermekéhezés felszámolása, mely az EU területén is megtalálható, ezért Szanyi Tibor szerint a problémamegoldást a saját házunk táján érdemes kezdeni.

 

A Bizottság igen nehéz helyzetben lehet, ha csak az EU tagállamainak statisztikai adatszolgáltatási trendjét nézzük. A magyar kormány először a szegénységgel kapcsolatos statisztikai adatokat kezdte egyre hiányosabban közölni 2010 óta, majd egyszerűen megváltoztatta annak számítási módszerét. Ezzel elfedik a hátrányos helyzetű családok, éhező gyermekek kilétét, így a helyzet megoldása is sokkal nehezebb. A változtatások nyugdíjasokat sem kíméli, hisz őket sorra „remek helyzetben” találja a Központi Statisztikai Hivatal”- mondta Szanyi Tibor.

 

A képviselő szerint gyermekekre és nyugdíjasokra vonatkozó egységes európai statisztikai számítások kötelezővé tétele segíthetne megszüntetni ezt a vérlázító gyakorlatot.

 

A szocialista EP-képviselő aláhúzta továbbá, hogy az élelemhez való hozzájutást nagyban befolyásolja annak adótartalma is. „Az élelmiszerek adótartalma az EU tagállamaiban jelentős eltéréseket mutat, Magyarország listavezető a 27%-os teherrel, míg vannak 0%-ot kivető országok is. A magas adóteher nem csak mélyíti a szegénységet és nehezíti az élelemhez való hozzáférést, hanem az adóteher-különbségek révén jelentős mértékű az áfacsalás is az EU-ban. Azonban erre is van megoldás, mégpedig egy EU szintű élelmiszer adóharmonizáció. A világméretű kihívások tehát adottak, de az EU csak egységesen tud fellépni ezekkel szemben!”- tette hozzá a szocialista képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.