Szanyi Tibor: Európa mihamarabb szabaduljon az olajtól, gáztól, széntől és az etanoltól

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén tárgyalta a tengeri olaj- és gázipari tevékenység negatív hatásait. A nyilvánvaló katasztrófák okozta szennyezésnek is meg van ugyan az esélye, de e kitermelési formák és termékek emellett állandó károkat is okoznak, melyet csak közös fellépéssel lehet orvosolni. Ebben természetesen a tagállamoknak is szerepük van.

„A környezetet- és az emberi életet károsító tevékenységeket komoly szankciókkal kell büntetni, az elővigyázatosság elvét alkalmazni és az kármentesítést kollektív jogorvoslattal összekötni szükséges. Ez vonatkozik a fosszilis, tengeri kitermelésre, amellyel kapcsolatban már 2013-ban irányelv született. Ennek tagállami átültetése még várat magára, mert sajnos több ország késlekedik ezzel.” - húzta alá Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

A károk elhárításának egyik igen fontos eszköze a „szennyező fizet elv”, amelyet más területeken is bevezették már az európai jogszabályok. Magyarországot illetően ez a megközelítés markánsan jelent meg például a vörösiszap- katasztrófa 5 éves évfordulója alkalmából készített európai parlamenti állásfoglalásban is.

„Az elv nem bonyolult, és minden emberi tevékenység okozta katasztrófa esetén alkalmazható. Ehhez átlátható és gyors kártalanítási folyamatra és szigorú monitoring rendszerre van szükség, no meg persze tagállami akaratra. De van még egy egyszerűbb megoldás is: fokozatosan, de minél gyorsabban meg kell tiltsuk a fosszilis és nukleáris energia használatát. Erre már most is lehetőség van, mivel a tagállamok egyelőre maguknak határozzák meg az energia-mixüket, és jelenleg is úgy kell megtenniük, hogy egyúttal a szolidaritást és a környezetvédelmet is tiszteletben tartják.” - tette hozzá Szanyi Tibor.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.