Szanyi Tibor: Emberi jogok uniója

Az Európai Parlament képviselői a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény végrehajtásáról is vitáznak a mai, strasbourgi plenáris ülésnapon. „A tartalmi elemek mellett elvi okokból is kiemelt jelentőséggel bír ez az egyezmény, hisz ez az első – és mostanáig az egyetlen olyan – nemzetközi emberi jogi szerződés, melyet az EU önmaga is megerősített 2010 decemberében”- emelte ki Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

A szerződésnek megfelelően az EU vállalta, hogy jelentést készít az egyezmény végrehajtásról, majd rendszeresen felülvizsgálja azt. A jelentés többek között rámutat arra is, hogy a fogyatékossággal élő személyek mai napig gyakran ki vannak zárva a többségi társadalomból és bizonyos emberi jogaiktól is meg vannak fosztva. Az okokat elemezve kiderül, hogy míg a vállalások egy része ugyan EU kompetenciába tartozik, azok tagállami végrehajtása viszont nem kielégítő.

Az európai szocialista frakció tagjai továbbra is elkötelezettek a fogyatékkal élő személyek emberi jogainak védelme és fejlesztése érdekében. „Egyetértek azzal, hogy minden embernek biztosítani kell az alapvető emberi jogokat és a szabadságot. Számomra ez csak egy erősebb Európai Unióban képzelhető el, sőt bízom benne, hogy egyre több témában tudunk majd egységesen fellépni. Az európai intézmények közelében dolgozó populistáknak pedig nem a között kellene dilemmázni, hogy temessék, avagy dicsérjék az EU-t, hanem végre el kellene kezdeniük a polgárok érdekében dolgozni! Ezt úgy hívják, hogy egység az emberi jogok terén”- véli Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.