Szanyi Tibor: Az Európai Uniónak is fel kell lépnie a politikai motivációjú őrizetbe vételek ellen

Vasárnap sürgősségi írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz Szanyi Tibor a legnagyobb politikai, ifjúsági világszervezet, az Ifjúsági Szocialista Internacionálé (IUSY) elnökének szombati, malajziai rendőrség általi őrizetbe vétele kapcsán.

 

Howard Lee-t, Malajzia 13 szövetségi állama egyikének, Perak törvényhozó nemzetgyűlése tagjaként vette őrizetbe a rendőrség egy a többek között tiszta választásokat, korrupció-mentes kormányt és a parlamentáris demokrácia megerősítését követelő, valamint a miniszterelnök hatalommal való visszaélésével és a közelgő választások választási bizottságának manipulálásával szemben rendezett tiltakozáson való részvételért.

 

Szanyi Tibor, az Európai Parlament ma kezdődő plenáris ülésén elmondott felszólalásában is aláhúzta, hogy „ilyen és ehhez hasonló emberi jogsértéseket nem fogadhatunk el egyetlen országtól sem. Az Európai Uniónak át kell gondolnia, hogy hogyan viszonyuljon azon kereskedelmi partnereihez, akik szisztematikusan figyelmen kívül hagyják az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását”.

 

A képviselő egyúttal kérte az Európai Parlament elnökét, hogy az intézmény nevében tegye meg a szükséges lépéseket a megfelelő fórumokon.

 

Háttér:

- A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom szombati közleménye

- A Szocialista Ifjúsági Internacionálé (IUSY) és az Európai Ifjú Szocialisták (YES) szombati közös közleménye (angolul)

- Az Európai Szocialisták Pártja (PES) szombati közleménye (angolul)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.