Szanyi Tibor: Az egyesült államokbeli választások is megmutatatták, hogy nagyobb szükség van a szolidaritásra, mint eddig valaha

Az egyesült államokbeli választások ugyan meglepő eredménnyel végződtek, természetesen elfogadjuk az amerikai emberek döntését, csak úgy, mint azt néhány hónapja a britek esetében is tettük. Ugyanakkor egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb jövő érdekében mindenképpen le kell vonni a következtetéseket.

 

A nyugati világban is egyre több ember elégedetlen a status quo-val, egyre többen éreznek növekvő elégedetlenséget, haragot, egyre többen érzik úgy, hogy magukra hagyták őket, és a politikai rendszer csak önmaga fenntartásáért dolgozik.

 

Ez a düh nem feltétlen Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt vagy épp az EU ellen irányul, hanem a status quo ellen, és ahogy az demokratikus országokban szokás, választások során tiltakozó szavazatokban nyilvánul meg. Jelen esetben egy olyan jelölt váltotta politikai tőkére ezt a komoly társadalmi feszültséget, aki kampánya során gyakran uszított etnikai, vallási kisebbségek ellen, a társadalom számos csoportját sértette meg minősíthetetlen kommentekkel, tagadja a klímaváltozás tényét és egyúttal veszélyes geopolitikai változásokat helyezett kilátásba

 

A brexitet is kiváltó probléma globális. A populisták és politikai opportunisták uszítása és gyűlöletbeszéde okkal talált nyitott fülekre. Ez pedig azt mutatja, hogy nagyobb szükségünk van a szolidaritásra, mint eddig valaha. Ha egy hatása van az amerikai elnökválasztásnak Európára, akkor az a szolidaritás, az összefogás megerősödése kell, legyen! Ennek olyan programokban kell megnyilvánulnia, mint például a szocialista kezdeményezésű ifjúsági garancia program. De Európa nem adhatja fel a klímaváltozás elleni küzdelmet sem! 

 

Európai parlamenti munkám során arra törekszem, hogy minél több szolidaritáson alapuló kezdeményezéssel növeljük a tagállamokon belüli és közötti bizalmat, együttműködést. Csak a társadalmunkat szétfeszítő dühöt csökkentve némíthatjuk el az uszító, gyűlöletszításból élő európai és nemzetközi politikai erőket. A baloldalon ideje visszatérnünk a jóléti politikákhoz, s a fejlődés szociális dimenzióira kell helyeznünk a hangsúlyokat.

 

Bár ellenséget mindig könnyebb keríteni, mint a valós problémákat megoldani, számunkra járhatatlan a populizmus útja. Igaz, az araszoló alkudozások korszaka is lezárult. Bátor kezdeményezésekre, mozgalmakra van szükség, s nem hagyhatjuk, hogy a tagországi önzések tengerébe fulladjunk! Képtelenség tovább hitegetni Európa polgárait, hogy erőforrásaink kevesebb mint 1 %-ából fogjuk megoldani az Unió problémáit. Emeljük elsődleges feladattá, hogy az EU minden polgára, főleg gyermeke minden nap egészséges és elégséges élelemhez juthasson. Tegyük teljessé a már említett ifjúsági garancia programot, hogy minden fiatalunk rendes munkát kaphasson az iskolái elvégzése után. Fogjuk igába a gazdaságot, hogy a társadalom szekerét húzza!

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.