Szanyi Tibor az agrártámogatások rendszerének átalakításáról tárgyalt

Az EU soros elnöke, Szlovákia meghívására az agrártámogatásokat kifizető nemzeti ügynökségek vezetői október 12-14-e között Pozsonyban tartották immár 40. értekezletüket. 

 

Az EU saját költségvetésének közel kétötödét kitevő uniós agrárkassza hivatott biztosítani az európai agrár- és élelmiszertermelés stabilitását, a fenntartható vidékfejlesztést és a termőföldek, valamint a falusi környezet védelmét. Az ezeket a célokat összefogó Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) az EU legrégebbi és legteljesebb körű közös politikája.

 

A tanácskozáson az Európai Parlament képviseletében Szanyi Tibor vett részt, aki elmondta: 

 

"Most, hogy immár 2014 óta az Európai Parlament is társdöntnöke az európai közös agrárpolitika alakításának, bizonyos szempontok át-, illetve felértékelődtek. Ma már nem csak azt tartjuk szem előtt, vajon jó célokra és jó kezekbe kerülnek-e a hatalmas pénzügyi támogatások, hanem hogy ezek miként járulnak hozzá az európai összlakosság korszerű élelmezéséhez."

 

Szanyi Tibor a konferencián felszólalva elmondta, hogy a különböző agrárprogramok finanszírozása során 1-5 % között mozognak ugyan az úgynevezett „hibás lehívások”, de ezek aránya, még ha lassan is, de folyamatosan csökken. A szocialista EP-képviselő azt is hangsúlyozta, kevés olyan EU pénzalap működik, amelynek hatékonysága 95-99 % közötti lenne. 

 

"A hatékonyság azonban nem csak pénzben értendő, hanem úgy is, hogy a tehetős Európa képes-e rendesen élelmezni valamennyi polgárát? Elsősorban a keleti és a déli végeken szomorú mértékű az általános alultápláltság, sőt a gyermekéhezés sem ritka. Ezt részben ellensúlyozandó az EU sikeresen felfuttatta az iskolai tej, gyümölcs és zöldség programját, amelyre  Magyarországnak is jobban kellene támaszkodnia. A piaci feszültségek egy része szociálisan is levezethető: a feleslegeket adjuk oda azon embereknek, főleg gyerekeknek, akik a piacról úgysem tudnak érdemben vásárolni!" - mondta Szanyi.

 

Az európai képviselő azt is kihangsúlyozta, hogy a jelenleg futó többéves pénzügyi keretterv küszöbön álló ún. „félidős” felülvizsgálata során nagyobb figyelemmel kell lenni a „finom egyensúlyokra”, azaz a nagy reformok mellett olyan kiigazítások is szükségesek, amelyek most alapoznak meg a 2020 utáni új európai finanszírozási rendszerhez.

"Európa nem hagyhat fel az átfogó szolidaritás igényével! A Közös Mezőgazdasági Politika sikereiből mindenki részesedjen!" - szorgalmazta a szocialista EP-képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.