Szanyi Tibor: Az adóparadicsomokat az EU-n belül és azon kívül is fel kell számolnunk

Az Európai Parlament a mai napon szavaz a TAXE II, adóügyi különbizottság jelentéséről, amely az Unión belüli adócsalások, adóelkerülések, és agresszív adótervezés gyakorlatait vizsgálta, valamint konkrét javaslatokat fogalmazott meg a Bizottság, illetve a tagállamok felé.

Az Európai Parlament a 2014 novemberében napvilágra került LuxLeaks botrányt követően állította fel a TAXE majd a TAXE II különbizottságokat, hogy a visszásságokat feltárva hozzájáruljon az adóigazságosság visszaállításához. Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő, aki mindkét bizottság munkájában aktívan vett részt, a következőket mondta el a most szavazásra bocsátott jelentésről: „A jelentés komoly előrelépés az adóelkerülés és az adócsalás elleni küzdelemben. Különösen nagy siker, hogy a szocialista frakció összes prioritását sikerült belefoglalni. Ennek megfelelően követeljük a Bizottságtól, hogy végre határozza meg az adóparadicsomokra vonatkozó kritériumok listáját, és állítson össze egy feketelistát a nem együttműködő országokról. Fel kell számolni mind az EU-n belüli, és az azon kívüli adóparadicsomokat. Ennek érdekében a velük való együttműködést gátolni és szankcionálni kell az Unióban működő összes bank, pénzügyi intézmény, vállalat és magánszemély számára” – emelte ki a szocialista politikus.

Az adóparadicsomok felszámolása mellett, a jelentés kiáll többek között a visszaélést bejelentő személyek hatékonyabb védelme mellett, szorgalmazza a tagállamok adórendszerei közti joghézagok miatt megvalósuló adókijátszás, és adókikerülés mielőbbi orvoslását, valamint javasolja az adó-tanácsadási ágazatra vonatkozó meglévő magatartási kódexek szigorítását, különös figyelemmel az esetleges összeférhetetlenségekre.

Szanyi Tibor, aki a TAXE II bizottság mellett az Európai Parlament „panamai dokumentumokat” vizsgáló testületében is dolgozik az európai adórendszerek  megreformálásáért, végül megjegyezte, hogy: „A recept megvan, mostantól a tagállamokon múlik, hogy hajlandóak lesznek-e alkalmazni azt az adóigazságosság megteremtése érdekében, vagy továbbra is a tisztességes adófizetőkre és kkv-kra hárítják a multik által lenyúlt hiányzó adómilliárdokat.”

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.