Szanyi Tibor: „Talán ma nem itt tartanánk, ha annak idején az EU hasonló következetességgel járt volna el Orbánék jogsértéseivel szemben, mint most Lengyelország esetében”

Az Európai Parlament ezen a héten ismét plenáris ülésen foglalkozott a jogállamiság és a demokrácia lengyelországi helyzetével, meghallgatva az Európai Bizottság beszámolóját az EP szeptemberi, a lengyel kormánnyal szemben igen kritikus határozata óta eltelt időszak fejleményeiről. Az ülésen résztvevő Szanyi Tibor magyar szocialista képviselő beszámolója szerint Frans Timmermans, aki a Bizottság részéről első alelnökként a tagállamokban az uniós értékek és a demokratikus jogok érvényesüléséért felel, ezúttal sem tudott érdemi előrelépésről beszámolni a lengyel kormánnyal folytatott négy hónapos egyeztetés-sorozat nyomán. Az új varsói rezsim már egy éve akadályozza a lengyel Alkotmánybíróság jogszerű működését az új bírák kinevezésének megtagadásával, a testület döntéseinek elutasításával, hogy így akadálytalanul hajthassa végre az országban a demokratikus jogállam leépítését, a polgári alapjogok korlátozását célzó alkotmányellenes intézkedéseit. Timmermans alelnök a lengyel vezetés hajthatatlansága láttán újabban már nyílt levélben, közvetlenül is a lengyel állampolgárokhoz fordult, amelyben – akárcsak az EP képviselői előtt – hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a kérdés napirenden tartásával nem a lengyel belpolitikába kíván beavatkozni, nem „büntetni” akar, ám fontos feladata és kötelessége gondoskodni az uniós jogszabályok és normák tagállami betartatásáról.

 

„Képviselőtársaimmal együtt sajnálattal vettem tudomásul, hogy a szeptemberi állásfoglalásunkban a lengyel politikai fejlemények kapcsán megfogalmazott aggodalmaink nagyrészt beigazolódtak, a lengyelországi helyzet az Alkotmánybíróság működése és más demokratikus garanciák kérdésében érdemben nem javult. Az Európai Parlament most is nagyra értékelte és változatlanul támogatja a Bizottság határozott kiállását és tárgyalásait annak érdekében, hogy e fontos tagállam kormányzása visszatérjen az európai értékek szerinti demokratikus jogállami keretek közé” – mondta el Szanyi Tibor.

 

„Ugyanakkor magyar ellenzéki képviselőként kissé keserű szájízzel hallgattam a Bizottság képviselőjének beszámolóját, hiszen számunkra az elmúlt egy év lengyelországi történései fájó párhuzamot mutatnak az Orbán-rezsim immár hat éve tartó dúlásával, a jogállam és a polgári jogok szisztematikus leépítésével. Számomra mindez újfent a korábbi EP-vitáinkban is levont következtetésre vezet, miszerint ha annak idején az EU mint demokratikus értékközösség az Európai Bizottság révén hasonló következetességgel lépett volna fel az Orbán-kormány - még gátlástalanabb és még kiterjedtebb - jogsértéseivel szemben, a magyar demokrácia állapota talán nem juthatott volna el a jelenlegi mélypontra. Sőt, esetleg a lengyelországi politikai fejlemények is részben másképpen alakulhattak volna, annál is inkább, mert az Orbánék demokrácia-ellenes lépéseivel kapcsolatos tényekre és veszélyekre korábban az Európai Unió különböző fórumain többen, számos alkalommal rávilágítottunk” – emlékeztetett rá a magyar képviselő.

 

„A mostani vita kapcsán utólag már csak annyit mondhatok: legyen mindez az európai intézmények és kormányok számára legalább késői tanulság arra nézve, hogy az európai demokratikus értékek feletti őrködés az Európai Unió folyamatos és minden egyes tagállamra kiterjedő feladata” – tette hozzá Szanyi Tibor.         

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.