Szanyi Tibor: „Az Oettinger-ügy nem maradhat következmények nélkül”

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokról folytatott vitában felszólaló Szanyi Tibor szocialista EP képviselő emlékeztetett rá, hogy a magatartási kódex felülvizsgálatára és betartatására nem csak a jelölt és a már távozott, hanem - legalább akkora szigorral - az éppen hivatalban lévő európai biztosok esetében is szükség van. A német biztos magyarországi útja kapcsán kirobbant legutóbbi botrányra utalva, némi éllel kijelentette: „Majdhogynem köszönettel tartozunk Oettinger biztos úrnak, hogy e súlyos politikai és morális probléma mintegy „állatorvosi lovaként” éppen most jelentkezik a szigorítást szorgalmazó határozati javaslatunk alátámasztására”.

 

Szanyi az EP-ben is nagy visszhangot kiváltott ügy alapját és lényegét összefoglalva elmondta: Adott egy EU-tagállam, Magyarország, ahol az Orbán-kormány az ország és az Európai Unió érdekeivel, közös politikáival is szembemenve, súlyos korrupciós gyanútól övezve, a végsőkig kiszolgáltatja országa gazdaságát egy külső hatalomnak, adott esetben Moszkvának, a Paks II szerződéssel. Az uniós versenyjog, energiapolitika, külkapcsolatok szempontjából egyaránt megkérdőjelezhető szerződés átnyomását az Európai Bizottságon Orbánék egy - az orosz félnek elkötelezett - német lobbista közbeiktatásával, egy hivatalban lévő biztos segítségére, befolyására, tanácsaira támaszkodva próbálja kieszközölni. Oettinger úr személyében egy olyan európai főtisztviselőére, aki ebben a helyzetben még azt sem látja aggályosnak, hogy nagy értékű szívességet - magán-repülőgépes utazást - fogadjon el a lobbistától.

 

„Amennyiben - a Barroso-botrány után - egy ilyen nyilvánvaló szabálysértés is következmények nélkül marad, az önmagában is sürgető ok az Európai Bizottság összeférhetetlenséggel, transzparenciával és közszolgálati etikával kapcsolatos szabályainak alapos felülvizsgálatára. Más uniós intézmények tétlenségét látva immár az Európai Parlament feladata és politikai felelőssége, hogy véget vessünk a Bizottság ilyen átláthatatlan, etikátlan, önfelmentő gyakorlatának” - emlékeztette képviselőtársait a szocialista EP-képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.