Szanyi Tibor: „A magyar kormány az orosz normáktól térjen vissza az európai értékekhez”

Szanyi Tibor az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén, a napirenden nem szereplő különösen fontos ügyek ismertetésére fenntartott egyperces felszólalások körében hívta fel képviselőtársai figyelmét arra, hogy a magyar kormány egy múlt heti határozat értelmében kilépett az átlátható kormányzás megteremtéséért és a korrupció visszaszorításáért küzdő nemzetközi Nyílt Kormányzati Együttműködésből.

 

Ahogy a szocialista európai parlamenti képviselő elmondta, „ezzel Oroszország után Magyarország a második olyan állam, amely önként lépett ki ebből a szervezetből: a hivatalos indoklás szerint azért, mivel az igazságtalanul kritizálta Budapestet. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a folyamatos jogsértések miatt a szervezeti tagság felfüggesztését kívánta ily módon megelőzni az Orbán-kormány”.

 

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy az Orbán rezsim a demokratikus lelkiismeretként szolgáló szervezetektől inkább megszabadul, mintsem meghallgassa azok tanácsait. Felettébb aggasztó és elítélendő továbbá, hogy a magyar kormány az átlátható kormányzás terén inkább a jelenlegi orosz vezetés példáját követi, az európai értékek helyett. Pontosan ezért Szanyi Tibor felkérte az EP képviselőit, hogy „egységesen ítéljék el Magyarország kormányának orosz normákhoz való igazodását és határozottan szólítsák fel a magyar kormányt az európai értékekhez való visszatérésre. Itt az ideje, hogy Európai Unió egyértelmű és kemény választ adjon a putyini politika európai térnyerésére”.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.