Szanyi Tibor: Új világ a valódi gazdálkodóknak

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén a mezőgazdasági piacok áringadozásaival kapcsolatos lépésekről folytatott vitát. A piacok mindig is ki voltak téve a bizonytalanságnak és az áringadozásnak, amely az elmúlt néhány évben strukturálisan is jellemzővé vált Európában, és az egész világon egyaránt.

 

Az ingadozások leginkább a termelőket érintik, és a probléma gyakran nem is jut el az élelmiszerlánc többi szereplőjéhez. Kivételt képeznek a fogyasztók, akik például a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoknak a legfőbb áldozatai. Éppen ezek miatt konkrét eszközökre van szükségünk. A mezőgazdasági piacok instabilitása és tökéletlensége, a mezőgazdasági piacok globalizált jellege és összetettsége, a kínálat időjárástól függő változékonysága, a fokozott egészségügyi kockázatok, valamint az élelmiszerellátás bizonytalan egyensúlya miatt a mezőgazdasági termelők sajnos még jobban ki lesznek téve az áringadozásnak - húzta alá Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, a mezőgazdaság- és vidékfejlesztési szakbizottság főtagja a vitában.

 

A képviselők olyan eszközökben gondolkodnak, mint a termelők és azok szervezeteinek támogatása, a jobb és átláthatóbb szerződéskötés rendszere, illetve a jobb agrárpiac- és az árak alakulását figyelő pontosabb rendszer. Megítélésünk szerint ezek csökkenteni fogják az áringadozásokat, de csak abban az esetben, ha végül a valódi termelőkhöz és azok szervezeteihez jutnak el.  Végeredményként olyan következetes szakpolitikát szeretnének kialakítani uniós és tagállami szinten, amely célzott eszközökkel segíti a többfunkciós és fenntartható mezőgazdasági termelést, valamint biztosítja a méltányos árakat.

 

„Ezek az eszközök, támogatások nem kidobott erőforrások, hisz a Közös Agrárpolitikának egyik legfontosabb célkitűzése a tisztességes árú élelmiszer-biztonság megteremtése. Most jött el az ideje annak, hogy egy valódi termelő- és fogyasztó központú új Közös Agrárpolitikát dolgozzunk ki” - erősítette meg Szanyi Tibor.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.