Szakértő: „ilyen ajánlatra nem mondhat nemet” a Budapest Airport

Sajtóértesülések szerint a magyar kormány több mint 1600 milliárd forintot is hajlandó lenne adni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airportért. Ez az ajánlat az eladónak rendkívül kedvező – mondta az InfoRádiónak az Egek Ura repülés-szakmai blog alapítója.

https://infostart.hu/gazdasag/2021/10/27/budapest-airport-ilyen-ajanlatr...

A Budapest Airportot, mint minden más vállalatot, alapvetően a nyereségtermelő képessége alapján ítélik meg a nemzetközi befektetői piacon, ami egy repülőtér esetében azonban egy igen bonyolult együttható, hiszen benne foglaltatik az adott infrastruktúra áteresztőképessége, a légi közlekedésnek a közép- és hosszú távú forgalmi várakozásai, valamint kialakított kereskedelmi területeken realizálható árbevétel és nyereség – magyarázta az InfoRádióban Varga G. Gábor.

Jelen esetben ez az jelenti, hogy a budapesti repülőtéren van egy még sokáig kiaknázható, jó áteresztőképességű repülési infrastruktúra, egy,

a növekedési határait lassan elérő, de azért még fejlesztés alatt álló utasforgalmi infrastruktúra,

és egy elég jó üzleti stratégiával megalapozott kereskedelmi terület, valamint egy frissen tető alá hozott áruforgalmi infrastruktúra – fejtette ki.

Az Egek Ura blog alapítója a hírekben megjelent 1600 milliárd forintos a vételárat illetően elmondta, a régióban nincsen két olyan repülőtér, ami kizárólag az ár alapján összehasonlítható lenne, hiszen minden légi kikötőnek más a vonzáskörzete, más a felépítése, ezért hiába is helyeznénk el egy értéksávban a budapestit, olyan, mintha az almát, a körtét, valamint a ribizlit próbálnánk egymáshoz viszonyítani. A szakújságíró szerint ildomosabb inkább a most kialakulni látszó tranzakciós értéket a korábbi tranzakciós értékekkel összehasonlítani.

Ismeretes, a budapesti repülőteret még a Gyurcsány-kormány adta el 2005-ben, és azóta több tulajdonosváltás is lezajlott, javarészt külföldi gazdák között. Ezek alapján elmondható, hogy a mostani ár, amit a magyar befektetők és a magyar kormány, vagy csak és kizárólag a magyar kormány fizetni szándékozna a repülőtérért, egy rendkívül jó ár az eladó szempontjából. „A tulajdonos ezen egy nagyon tisztességes pénzügyi hozamot realizál; olyan ajánlatot kapott, aminek hallatán szerintem nincs olyan üzleti szereplő, aki nem az eladás mellett döntene” – tette hozzá a szakértő.

Megjegyezte: tekintettel arra, hogy a repülőterek 30-40-50 éves távlatban mérik az üzleti eredményességet, ilyen távlatra szólnak a fejlesztések, vélhetően a Covid a vételárat semennyire sem befolyásolja.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.