Sűrű október 23-ra készülhetünk a választások előtt fél évvel

Kiélezett belpolitikai helyzetben köszöntött rá Magyarországra az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója, járványügyi korlátozások most nincsenek érvényben, minden párt szervez valamilyen eseményt szombatra.

https://telex.hu/belfold/2021/10/23/oktober-23-nemzeti-unnep-2006-15-evf...

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a szokásosnál jóval kevesebb program volt október 23-án, bár a hagyományos zászlófelvonás nem maradt el és két tüntetést (egy SZFE-set és egy autósat) is tartottak aznap. Idén azonban az operatív törzs járványügyi szakértői kedden arra jutottak, hogy korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények. De nemcsak ezért készülnek sokan kiemelten erre a napra, hanem azért is, mert az '56-os forradalom 65. évfordulója egyben a 15. évfordulója annak, hogy 2006-ban utcai zavargásokba és rendőri túlkapásokkal tarkított intézkedéssorozatba torkollott az ötvenedik évforduló.

Ráadásul épp csak túl vagyunk az ellenzéki előválasztáson, a kormánypárt a Stop Gyurcsány, Stop KarácsonyMárki-Zay aláírásgyűjtési kampánya még dübörög és csütörtök óta játsszák a moziban az Elk*rtuk című filmet, az ünnep pedig a fél év múlva esedékes országgyűlési választások kontextusában értelmeződik.

A levegőben lévő politikai feszültséget jól jelzi, hogy Csizmadia László, a CÖF elnöke szerdán provokációnak nevezte azt, hogy az ellenzék is megemlékezik ‘56-ról. Kovács Zoltán pedig annyira igyekezett előre gyurcsányozni már az ünnep előtt, hogy komoly időzavarba kerülve egy rosszul megalkotott mondattal vagy a 1956-os forradalmat, vagy az idei évforduló erőszakos eseményeit is Gyurcsány nyakába varrta.

Az ellenzéki összefogás oldalán Márki-Zay Péter már október 13-án az ’56-os forradalomról szónokolt, amikor az előválasztási kampányhajrában „csapataink harcban állnak” felütéssel beszélt arról, hogy Rogán Antal és a Fidesz Dobrev Klára mellett kampányol, ezért „igazi pesti srácokra” van szükség. Alig tíz nappal később azonban a hódmezővásárhelyi polgármester és az általa legyőzött Dobrev ugyanazon az ellenzéki színpadon fog felszólalni, ahol az esemény leírása szerint úgy állnak majd ki a „bebetonozott Orbán-rendszerrel szemben”, ahogy 65 éve a „az elnyomó kommunista rezsimmel és a legyőzhetetlennek hitt Szovjetunióval szállt szembe együtt az ország.”

Szombaton az alábbi megemlékezésekre és pártrendezvényekre látogathat el mindenki, ki-ki politikai szimpátiája és érdeklődése szerint:

 • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a negyedik, „a kormány politikája mellett, és minden más ellen” mottóval meghirdetett Békemenete 12:00-kor indul az Oktogontól és a tervek szerint 15:00-ra ér be a Moszkva térre.
 • A kormányközeli Civil Összefogás Fórum által meghirdetett Békemenet, ami a szervezők szerint nemcsak az 56-os hősöknek, hanem a 2006-os rendőri erőszak áldozatainak is, a BME-től indul 14:00-kor.
 • Orbán Viktor az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál mondja el az október 23-i ünnepi beszédét 15:30-kor.
 • A Mi Hazánk Mozgalom Pongrátz András nevével fémjelzett, díszlövéses megemlékezése „az oltatlanok se legyenek másodrendű állampolgárok” mottót kapta, és 15:00-kor kezdődik majd a Corvin közben.
 • A közös listán induló hatpárti ellenzék „Egységben a szabad Magyarországért!” elnevezésű, 16:00-kor kezdődő megemlékezését az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán tartják. Itt fog felszólalni az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, és itt mond beszédet Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) is.

Aki a hétvégén közlekedne Budapesten, annak az október 23-i megemlékezések és politikai rendezvények miatt jelentős lezárásokkal is számolnia kell, mikor az útvonalát tervezi. A már pénteken elkezdődött fővárosi lezárások közül szombaton is releváns, hogy

 • Műegyetem rakpart a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között szombat eset 18 óráig lesz lezárva,
 • Bajcsy-Zsilinszky út Podmaniczky utca és az Andrássy út közötti szakaza, a Nyugati téri felüljáró befelé vezető oldala vasárnap hajnalig lesz lezárva.

Szombaton pedig

 • lezárják az Andrássy utat a Kodály körönd és a Hősök tere között, illetve a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között,
 • lezárják továbbá a József Attila utcát, a Károly körutat és az Erzsébet tér egy részét.
 • 14 órától várhatón 16 óráig a Szent Gellért rakpart – Szabadság híd – Vámház körút – Múzeum körút útvonalon kell szakaszos és időszakos lezárásra készülni,
 • 12 és 18 óra között a Szabad sajtó út – Kossuth Lajos utca – Rákóczi út útvonalon sem lehet autóval közlekedni az Erzsébet híd és a Blaha Lujza tér között,
 • ezen felül az Alkotmány utcában is lezárásra kell számítani a BKK oldala szerint.
cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.