A súlyos covidot és az Alzheimer-kórt ugyanaz a génváltozat "köti össze"

A University College London kutatóinak sikerült azonosítaniuk egy olyan gént, amely egyszerre erősítheti fel az esélyt az Alhzheimer-kór kialakulására és a Covid-19 súlyosságára is.

https://infostart.hu/tudomany/2021/10/10/a-sulyos-covidot-es-az-alzheime...

A kutatók szerint az OAS1 gén egy variánsa 3-6 százalékkal megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét, és ugyanúgy szerepet játszik a koronavírus-fertőzés lefolyásában is, több mint 20 százalékkal megnövelve a súlyos Covid-19 kialakulásának esélyét – írta a 24.hu az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján.

Az agykutatási eredmények új utat nyithatnak a különböző gyógyszerek fejlesztése felé, az erre a génre kifejlesztett szerek pedig akár mindkét betegség javulását vagy megelőzését is szolgálhatják. Dr. Dervis Salih, a tanulmány vezető szerzője azt mondta: bár az Alzheimernél elsősorban az amiloid plakkok felhalmozódása a probléma, az agyban ugyanúgy gyulladás alakul ki, amiben pedig már szerepe van az immunrendszernek.

A kutatók ugyanolyan immunfolyamatokat találtak az Alzheimernél, mint a koronavírus-fertőzésnél

– ez az OAS1 gén lehet a felelős a túlzott immunválaszért mind a két kóros állapot esetében.

Az azonosított új génvariáns gyakori, mivel az európaiak kicsit több mint fele hordozza. Aktivitása változik az életkorral együtt, így érdemes lehet további kutatásokat folytatni a témában.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.