A súlyos covidot és az Alzheimer-kórt ugyanaz a génváltozat "köti össze"

A University College London kutatóinak sikerült azonosítaniuk egy olyan gént, amely egyszerre erősítheti fel az esélyt az Alhzheimer-kór kialakulására és a Covid-19 súlyosságára is.

https://infostart.hu/tudomany/2021/10/10/a-sulyos-covidot-es-az-alzheime...

A kutatók szerint az OAS1 gén egy variánsa 3-6 százalékkal megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét, és ugyanúgy szerepet játszik a koronavírus-fertőzés lefolyásában is, több mint 20 százalékkal megnövelve a súlyos Covid-19 kialakulásának esélyét – írta a 24.hu az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján.

Az agykutatási eredmények új utat nyithatnak a különböző gyógyszerek fejlesztése felé, az erre a génre kifejlesztett szerek pedig akár mindkét betegség javulását vagy megelőzését is szolgálhatják. Dr. Dervis Salih, a tanulmány vezető szerzője azt mondta: bár az Alzheimernél elsősorban az amiloid plakkok felhalmozódása a probléma, az agyban ugyanúgy gyulladás alakul ki, amiben pedig már szerepe van az immunrendszernek.

A kutatók ugyanolyan immunfolyamatokat találtak az Alzheimernél, mint a koronavírus-fertőzésnél

– ez az OAS1 gén lehet a felelős a túlzott immunválaszért mind a két kóros állapot esetében.

Az azonosított új génvariáns gyakori, mivel az európaiak kicsit több mint fele hordozza. Aktivitása változik az életkorral együtt, így érdemes lehet további kutatásokat folytatni a témában.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.