Sándor Zsuzsa szerint feles ellenzéki győzelemmel is kidobható a Fidesz alaptörvénye

A volt bírónő szerint Polt Péter legfőbb ügyész bűncselekményeket követ el, mert folyamatosan szemet huny nyilvánvaló bűntettek felett. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz-kormány 2012-ben tisztogatást hajtott végre a bíróságokon, majd a saját embereit nevezte ki vezető pozíciókba.

https://hirklikk.hu/kozelet/sandor-zsuzsa-szerint-feles-ellenzeki-gyozel...

Dr. Sándor Zsuzsa 2012-ben tanácsvezető bíró volt a Fővárosi Bíróságon, azonban a Fidesz-kormány több mint kétszáz másik társával együtt kényszernyugdíjazta. A Szabad Európának adott interjúban hangsúlyozta, hogy 2012-ben gyakorlatilag lefejezték a bíróságot, kitalálták, hogy aki betöltötte a 62. életévét, húzzon el. Az abban az évben kétszázhuszonvalahány ember volt. Köztük volt ő is. „Ráadásul elég mocskosul csinálták." 

Ennek szerinte „azon kívül, hogy az ő emberei kerüljenek magasabb beosztásba meg új helyekre, igazán reális indoka nem volt. 62 évesen egy bíró a pályája csúcsán van szakmailag, tapasztalatban, hogy fiatalokat tanítson, instruktor legyen. 62 év még nem olyan nagy kor. Nem azért küldték el a 62 éven felülieket, mert mind szenilis, vén hülye volt; egyikük sem volt az. Ők mind aktív bírók voltak, különböző beosztásokban. Gyakorlatilag le akarták cserélni a garnitúrát, ez teljesen egyértelmű volt."

2012 óta a Fidesz elfoglalta a bíróságokat. Most jutott szerintem a csúcsra, amikor Varga Zs. Andrást kinevezték a Kúria elnökének. Az i-re a pontot a bíróság elfoglalásában a tavalyi és az idei év történései tették fel."

Sándor Zsuzsa elmondta, hogy Polt Péterről nagyon rossz a véleménye. „Polt Péter teljes kiszolgálója a Fidesz-hatalomnak, gyalázatos, szerintem bűncselekményeket követ el, amikor szemet huny nyilvánvaló bűntettek felett. Megszegi a hivatali kötelességét. Az bűncselekmény."

A volt bíró szerint meg kell nyerni a választásokat. „Ez az első lépés. Hogy utána mit és hogyan, arról nagyon sok szakmai vita folyik. Ha kétharmaddal nyer a demokratikus ellenzék, nincs gond, de nem vagyok ennyire optimista. A problémák akkor jönnek elő, amikor, mondjuk, felessel megnyerik a választást. Alkotmányjogászok gondolkoznak és dolgoznak ki különböző elméleteket, mit lehet kezdeni a kétharmados törvényekkel.

A mostani Alaptörvény alapján – amely egyébként borzalom, önmagában is borzalmas, semmiféle jogalkotási szabálynak nem felel meg – meg lehet állapítani, hogy a Fidesz a hatalom kizárólagos megragadására törekszik."

Egyetért Vörös Imre alkotmányjogásszal abban, hogy az Alkotmánybíróság nem teszi a dolgát, ezért a feles többségű parlament átveheti az Alkotmánybíróság hatáskörét, és kimondhatja, hogy az Alaptörvény nincs, nem létezik. Vannak részei, amelyeket meg lehet tartani, azokat tartsák meg. Vannak részei, amelyeket egyszerűen meg kell semmisíteni. Ehhez azonban társadalmi támogatottság kell. Népszavazással kell alátámasztani, hogy ne a Fidesz-alaptörvény mentén működjön az ország.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.