Rogán és Mészáros bizalmasainak offshore-cégeire bukkantak a Pandora-iratokban

Kertész Balázs és Jászai Gellért is a Brit-Virgin-Szigeteket választotta.

https://magyarnarancs.hu/belpol/rogan-es-meszaros-bizalmasainak-offshore...

Befolyásos kormányközeli személyek titkos offshore üzleteire derült fény egy nagyszabású, több millió kiszivárogtatott üzleti dokumentumon alapuló nemzetközi újságírói projekt keretén belül, aminek az egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt. Telexen megjelent cikk szerint Rogán Antal, valamint Mészáros Lőrinc bizalmi emberei is rendelkeztek ilyen érdekeltségekkel. 

Kertész Balázs ügyvéd 2016 tavaszán vásárolt meg egy karibi offshore-céget, Jászai Gellért pedig 2017-ben alapított három társaságot, hogy azokon keresztül több milliárd forint értékű céges üzletrészeket birtokoljon. A Direkt36 cikke szerint továbbá Simicska Lajos jobbkezének, Nyerges Zsoltnak, valamint a tiszteletbeli kazah konzulnak, Horváth Lászlónak is voltak offshore érdekeltségei; ezek 2010 előtt létrejöttek, és pár év után be is fejezték a működésüket. 

A lap kiderítette, hogy Rogán bizalmi embere, Kertész egy Nanga Group Ltd. nevű brit-Virgin-szigeteki céget vásárolt meg, de azt nem tudni, hogy pontosan mivel foglalkozik a társaság és hogy mekkora értékű vagyonelemeket birtokol, de arról sincs elérhető információ, hogy még mindig Kertész-e a tulajdonosa a cégnek – az ügyvéd nem reagált a Direkt36 megkeresésére. Kertész ügyleteivel több alkalommal is foglalkozott a Magyar Narancs. 

Jászai Gellért a Brit-Virgin-Szigeteken cégeket alapított, méghozzá 2017 februárjában és márciusában, melyeknek célja a cégbejegyzéssel kapcsolatos dokumentumok szerint az volt, hogy bankszámlát birtokoljanak egy svájci banknál. Jászai informatikai cége, a 4iG a lapnak azt válaszolta, hogy a három offshore cég közül csak egynek volt számlája a pénzintézetnél, de ezen „semmiféle vagyon és pénzmozgás nem volt.” Azonban a kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy a három társaságnak mekkora vagyont terveztek még az alapításuk előtt: 2,9-2,9-1,45 milliárd forintnak megfelelő svájci frankot. A 4iG szerint Jászai Gellértnek 2017 júliusa óta egyik céghez sincs köze, nem rendelkezik offshore érdekeltségekkel, és eltitkolt vagyonnal. Jászaival még 2019-ben foglalkozott a Magyar Narancs részletesen.  

Az eddigi legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgás, a Pandora-iratok révén összesen 11,9 millió dokumentum szivárgott ki 14 olyan cégtől, amelyek offshore-cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Ezek feldolgozását az International Consortium of Investigate Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) nevű hálózat koordinálta. 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.