Rogán és Mészáros bizalmasainak offshore-cégeire bukkantak a Pandora-iratokban

Kertész Balázs és Jászai Gellért is a Brit-Virgin-Szigeteket választotta.

https://magyarnarancs.hu/belpol/rogan-es-meszaros-bizalmasainak-offshore...

Befolyásos kormányközeli személyek titkos offshore üzleteire derült fény egy nagyszabású, több millió kiszivárogtatott üzleti dokumentumon alapuló nemzetközi újságírói projekt keretén belül, aminek az egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt. Telexen megjelent cikk szerint Rogán Antal, valamint Mészáros Lőrinc bizalmi emberei is rendelkeztek ilyen érdekeltségekkel. 

Kertész Balázs ügyvéd 2016 tavaszán vásárolt meg egy karibi offshore-céget, Jászai Gellért pedig 2017-ben alapított három társaságot, hogy azokon keresztül több milliárd forint értékű céges üzletrészeket birtokoljon. A Direkt36 cikke szerint továbbá Simicska Lajos jobbkezének, Nyerges Zsoltnak, valamint a tiszteletbeli kazah konzulnak, Horváth Lászlónak is voltak offshore érdekeltségei; ezek 2010 előtt létrejöttek, és pár év után be is fejezték a működésüket. 

A lap kiderítette, hogy Rogán bizalmi embere, Kertész egy Nanga Group Ltd. nevű brit-Virgin-szigeteki céget vásárolt meg, de azt nem tudni, hogy pontosan mivel foglalkozik a társaság és hogy mekkora értékű vagyonelemeket birtokol, de arról sincs elérhető információ, hogy még mindig Kertész-e a tulajdonosa a cégnek – az ügyvéd nem reagált a Direkt36 megkeresésére. Kertész ügyleteivel több alkalommal is foglalkozott a Magyar Narancs. 

Jászai Gellért a Brit-Virgin-Szigeteken cégeket alapított, méghozzá 2017 februárjában és márciusában, melyeknek célja a cégbejegyzéssel kapcsolatos dokumentumok szerint az volt, hogy bankszámlát birtokoljanak egy svájci banknál. Jászai informatikai cége, a 4iG a lapnak azt válaszolta, hogy a három offshore cég közül csak egynek volt számlája a pénzintézetnél, de ezen „semmiféle vagyon és pénzmozgás nem volt.” Azonban a kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy a három társaságnak mekkora vagyont terveztek még az alapításuk előtt: 2,9-2,9-1,45 milliárd forintnak megfelelő svájci frankot. A 4iG szerint Jászai Gellértnek 2017 júliusa óta egyik céghez sincs köze, nem rendelkezik offshore érdekeltségekkel, és eltitkolt vagyonnal. Jászaival még 2019-ben foglalkozott a Magyar Narancs részletesen.  

Az eddigi legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgás, a Pandora-iratok révén összesen 11,9 millió dokumentum szivárgott ki 14 olyan cégtől, amelyek offshore-cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Ezek feldolgozását az International Consortium of Investigate Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) nevű hálózat koordinálta. 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.