Radikális adóátrendezést javasol a volt pénzügyminiszter

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint a nemzetközi adóharmonizáció lehetőséget teremt a vállalati adózás egyszerűsítésére, ezen belül az iparűzési adó megszüntetésére. Az önkormányzatoknak az ebből származó bevétel helyett egy régi módszerrel lehet kellő forrást biztosítani.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/radikalis-adoatrendezest-javasol...

mostani válságot a világ másképp kezelte, mint a 2008–2009-es pénzügyi krízist: akkor az volt a követelmény, hogy mindenki tartsa féken az eladósodást, most meg általános recept, hogy költekezni kell, élénkítő intézkedéseket kell hozni, hogy a kereslet és a kínálat egyidejű szűkülését állami beavatkozással tompítsák - mondta Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere a HVG-nek. Csakhogy a magyar kormány ebben annyira eminens volt, hogy az államadósságot visszatornázta a tíz évvel ezelőtti szintre.

A szakember szerint a költségvetés annyiban átlátható, hogy  összességében mekkora a hiány, mekkora az államadósság. Annyira rosszak a számok, hogy nincs oka kozmetikázást feltételezni.

Oszkó úgy látja, jövőre nagyon komoly korrekcióra szorul a költségvetés, bárki nyerjen is. Mivel azonban magas az újraelosztás aránya, fel lehet állítani más prioritási sorrendet abban, mire költ a kormány és mire nem. Magyarán a költségvetésben legfeljebb belső korrekciókat lehet tenni vagy azt a mozgásteret kihasználni, amely a közvetlen állami beavatkozások visszafogásával felszabadul, feltéve, hogy az oktatás, az egészségügy hiánypótlása után marad még szabad forrás.

Oszkó szerint a 9 százalékos társasági adó nem élheti túl a nemzetközi adóharmonizációt, de a társaságok adóterhelése nem is ekkora. Az egyes szektorokban különadók is sújtják a vállalkozásokat, és ott van még a helyi iparűzési adó is, amellyel együtt az átlagos adóterhelés most is bőven eléri a nyereségarányos 15 százalékot. A globális minimumadó körüli konszenzus pedig jó alkalom a rendteremtésre. A volt pénzügyér szerint az árbevételen alapuló iparűzési adó torzít: aki kevés új értéket termel, az keveset fizet, ellenben a nagy hozzáadott értéket előállító cégek adóterhelését durván megemeli.

A régi módszert kell elővenni!

Akik ebben elvileg igazat adtak neki, azzal jöttek, hogy ez fontos, független bevételi forrásuk az önkormányzatoknak. Mostanra bebizonyosodott, hogy nem az. Az önkormányzatoknak semmiféle biztonságot nem jelentett az iparűzési adó, ha a kormány egy tollvonással meg tudta tőle fosztani őket. Ha az iparűzési megszűnik, a társasági adó nyugodtan felmehet 15 százalékra, mert az valójában nem is adóemelés. Ezzel párhuzamosan rendezni kell az önkormányzatok finanszírozását úgy, hogy a helyzetük ne egyedi kormányzati döntésektől függjön, ne legyenek önkénynek kitéve.

Régebben így is volt: az személyi jövedelemadó bizonyos része őket illette meg. Mióta ez megszűnt, az önkormányzatok azzal versenyeztek, hogyan tudnak az üzleti szektornak kedvezményeket nyújtani. Nem a lakosság, hanem a vállalkozások kegyeit keresték. Szerintem az önkormányzatoknak az ad megfelelő önállóságot, stabilitást, ha a lakossági adóbefizetésekből részesednek, az iparűzésit pedig be lehet olvasztani a társasági adóba, mire a globális minimumadó elvárásainak amúgy is meg kell felelni - tette hozzá Oszkó Péter.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.