Publicus: A Fidesz-szavazók harmada szerint is több pénzt kellene adnia a kormánynak a Lánchíd felújítására

A budapestiek többsége szerint Karácsony Gergelynek akkor is el kellene kezdenie a híd rekonstrukcióját, ha az önkormányzatnak nincs meg arra a teljes fedezete.

https://magyarnarancs.hu/belpol/publicus-a-fidesz-szavazok-harmada-szerint-is-tobb-penzt-kellene-adnia-a-kormanynak-a-lanchid-felujitasara-131440

Úgy tűnik, a Lánchíd nemzeti ügy, a kormánynak pedig igenis több forrást kell biztosítania a rekonstrukciójára – derül ki a Publicus Intézet és a Népszava kutatásából.

A felmérés során megkérdezettek 61 százaléka szerint politikai ügy lett a híd felújításából, a kormány a fővárost nehéz helyzetbe akarja hozni azzal, hogy nem emeli meg a támogatási összeget. Ekképp vélekedik a kormánypárti szavazók negyede is. Politikai játszmának tartja a szűk többség (53 százalék) azt is, hogy a főváros megtiltotta a Lánchíd bevonását az augusztus 20-i tűzijátékba annak állapotára hivatkozva.

A budapestiek 70 százaléka szerint a kormánynak több pénzt kellene adnia a híd felújítására, mint 6 milliárd forint. Így látja a fideszes szavazók harmada is, míg az ellenzéki táboron belül elsöprő az ekképp gondolkodók többsége (90-98 százalék), de a bizonytalanok háromnegyede is többet vár a kormánytól.

A megkérdezettek többsége (95 százalék) nem csak közlekedési útvonalként tekint a Lánchídra, hanem szimbólumként. A válaszadók úgy vélik, inkább országos (84 százalék), mintsem fővárosi jelentősége van (10 százalék) a Lánchídnak.

Ha a híd használhatatlanná válna, azt a felmérésben résztvevők 38 százalék a kormány számlájára írná, míg nagyjából 14 százalék tartaná felelősnek Tarlós István egykori főpolgármestert. Karácsony Gergelyt 26 százalék okolná a kialakult helyzetért. A válaszadók 16 százaléka szerint azonban a kormány és Karácsony Gergely is felelős, így leginkább a bizonytalan pártválasztók gondolkodnak (21 százalék).

A budapestiek kétharmada szerint Karácsony Gergelynek akkor is neki kell fognia a felújításhoz, ha az önkormányzat szerint nincs rá elég fedezet – ebben többség mutatkozik az ellenzéki szavazók között is. Az ellenzékiek abban viszont már nem bíznak, hogy a kormány végül kipótolná a hiányzó összeget, ha elfogy a főváros pénze. Az összes megkérdezett fele ugyanakkor úgy véli, a kormány biztosítaná a szükséges forrásokat. A fideszes választók 74 százaléka szerint a kormány kipótolná az esetlegesen hiányzó összeget – állítja a kutatás.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.