Publicus: A Fidesz-szavazók harmada szerint is több pénzt kellene adnia a kormánynak a Lánchíd felújítására

A budapestiek többsége szerint Karácsony Gergelynek akkor is el kellene kezdenie a híd rekonstrukcióját, ha az önkormányzatnak nincs meg arra a teljes fedezete.

https://magyarnarancs.hu/belpol/publicus-a-fidesz-szavazok-harmada-szerint-is-tobb-penzt-kellene-adnia-a-kormanynak-a-lanchid-felujitasara-131440

Úgy tűnik, a Lánchíd nemzeti ügy, a kormánynak pedig igenis több forrást kell biztosítania a rekonstrukciójára – derül ki a Publicus Intézet és a Népszava kutatásából.

A felmérés során megkérdezettek 61 százaléka szerint politikai ügy lett a híd felújításából, a kormány a fővárost nehéz helyzetbe akarja hozni azzal, hogy nem emeli meg a támogatási összeget. Ekképp vélekedik a kormánypárti szavazók negyede is. Politikai játszmának tartja a szűk többség (53 százalék) azt is, hogy a főváros megtiltotta a Lánchíd bevonását az augusztus 20-i tűzijátékba annak állapotára hivatkozva.

A budapestiek 70 százaléka szerint a kormánynak több pénzt kellene adnia a híd felújítására, mint 6 milliárd forint. Így látja a fideszes szavazók harmada is, míg az ellenzéki táboron belül elsöprő az ekképp gondolkodók többsége (90-98 százalék), de a bizonytalanok háromnegyede is többet vár a kormánytól.

A megkérdezettek többsége (95 százalék) nem csak közlekedési útvonalként tekint a Lánchídra, hanem szimbólumként. A válaszadók úgy vélik, inkább országos (84 százalék), mintsem fővárosi jelentősége van (10 százalék) a Lánchídnak.

Ha a híd használhatatlanná válna, azt a felmérésben résztvevők 38 százalék a kormány számlájára írná, míg nagyjából 14 százalék tartaná felelősnek Tarlós István egykori főpolgármestert. Karácsony Gergelyt 26 százalék okolná a kialakult helyzetért. A válaszadók 16 százaléka szerint azonban a kormány és Karácsony Gergely is felelős, így leginkább a bizonytalan pártválasztók gondolkodnak (21 százalék).

A budapestiek kétharmada szerint Karácsony Gergelynek akkor is neki kell fognia a felújításhoz, ha az önkormányzat szerint nincs rá elég fedezet – ebben többség mutatkozik az ellenzéki szavazók között is. Az ellenzékiek abban viszont már nem bíznak, hogy a kormány végül kipótolná a hiányzó összeget, ha elfogy a főváros pénze. Az összes megkérdezett fele ugyanakkor úgy véli, a kormány biztosítaná a szükséges forrásokat. A fideszes választók 74 százaléka szerint a kormány kipótolná az esetlegesen hiányzó összeget – állítja a kutatás.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.