Publicus: A Fidesz-szavazók harmada szerint is több pénzt kellene adnia a kormánynak a Lánchíd felújítására

A budapestiek többsége szerint Karácsony Gergelynek akkor is el kellene kezdenie a híd rekonstrukcióját, ha az önkormányzatnak nincs meg arra a teljes fedezete.

https://magyarnarancs.hu/belpol/publicus-a-fidesz-szavazok-harmada-szerint-is-tobb-penzt-kellene-adnia-a-kormanynak-a-lanchid-felujitasara-131440

Úgy tűnik, a Lánchíd nemzeti ügy, a kormánynak pedig igenis több forrást kell biztosítania a rekonstrukciójára – derül ki a Publicus Intézet és a Népszava kutatásából.

A felmérés során megkérdezettek 61 százaléka szerint politikai ügy lett a híd felújításából, a kormány a fővárost nehéz helyzetbe akarja hozni azzal, hogy nem emeli meg a támogatási összeget. Ekképp vélekedik a kormánypárti szavazók negyede is. Politikai játszmának tartja a szűk többség (53 százalék) azt is, hogy a főváros megtiltotta a Lánchíd bevonását az augusztus 20-i tűzijátékba annak állapotára hivatkozva.

A budapestiek 70 százaléka szerint a kormánynak több pénzt kellene adnia a híd felújítására, mint 6 milliárd forint. Így látja a fideszes szavazók harmada is, míg az ellenzéki táboron belül elsöprő az ekképp gondolkodók többsége (90-98 százalék), de a bizonytalanok háromnegyede is többet vár a kormánytól.

A megkérdezettek többsége (95 százalék) nem csak közlekedési útvonalként tekint a Lánchídra, hanem szimbólumként. A válaszadók úgy vélik, inkább országos (84 százalék), mintsem fővárosi jelentősége van (10 százalék) a Lánchídnak.

Ha a híd használhatatlanná válna, azt a felmérésben résztvevők 38 százalék a kormány számlájára írná, míg nagyjából 14 százalék tartaná felelősnek Tarlós István egykori főpolgármestert. Karácsony Gergelyt 26 százalék okolná a kialakult helyzetért. A válaszadók 16 százaléka szerint azonban a kormány és Karácsony Gergely is felelős, így leginkább a bizonytalan pártválasztók gondolkodnak (21 százalék).

A budapestiek kétharmada szerint Karácsony Gergelynek akkor is neki kell fognia a felújításhoz, ha az önkormányzat szerint nincs rá elég fedezet – ebben többség mutatkozik az ellenzéki szavazók között is. Az ellenzékiek abban viszont már nem bíznak, hogy a kormány végül kipótolná a hiányzó összeget, ha elfogy a főváros pénze. Az összes megkérdezett fele ugyanakkor úgy véli, a kormány biztosítaná a szükséges forrásokat. A fideszes választók 74 százaléka szerint a kormány kipótolná az esetlegesen hiányzó összeget – állítja a kutatás.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.