Porosenko: Ukrajna hadban áll - orosz figyelmeztetés

Kijev, Moszkva, Budapest, 2016. október 16. vasárnap (MSZF)

Ukrajna hadban áll Oroszország ellen. Nagyon valószínű a kelet-ukrajnai konfliktus katonai eszkalálódása. Ukrajna mindaddig nem teljesíti a minszki megállapodás politikai részét, amíg érvényt nem szerez biztonságának – mondta Petro Porosenko ukrán elnök Harkovban szombaton.

     A Magyar Békekör értesülései szerint Porosenko azt szabta a politikai előrelépés feltételéül, hogy vonják ki országából az idegen csapatokat, az orosz-ukrán határ feletti ellenőrzés kerüljön az EBESZ felügyelete alá, ezt követően pedig ukrán fennhatóság alá, vonják ki a nehéztüzérséget, és az EBESZ kapjon ellenőrzési lehetőséget az egész terület felett.

     Helyre kell állítani Ukrajna szuverenitását Donbasz felett. „Nem fogom megengedni, hogy Ukrajna lemondjon Donbaszról, visszautasítom, hogy a béke egyetlen lehetősége Donbasz átengedése volna” – jelentette ki.

     Porosenko beszédét a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező terület vezetője a békés rendezés felmondásának minősítette. Alekszander Zaharcsenko szerint az ukrán államfő a hadműveletek új spirálját indította el.

     Megfigyelők megjegyzik, hogy Porosenko beszédével egyidejűleg felélénkült az ukrán haderő donbaszi aktivitása. Az ukrán hadsereg új fegyvereket kapott a NATO-tól, Harkovban Porosenko ezeket vette át. A történtek miatt kétségessé válhat a „normandiai négyek” október 19-én esedékes tanácskozásának eredménye a minszki megállapodás teljesítéséről. A megállapodásban egységes egészet képeznek a katonai és a politikai elemek, nem lehet őket szétválasztani. Orosz részről korábban figyelmeztették az ukrán elnököt, hogy ha az ukrán hadsereg támadást intézne a kelet-ukrajnai orosz lakosság ellen, megsemmisítő válaszban részesítenék.

    A magyar közszolgálati média nem adott hírt Porosenko beszédéről, sem a miatta keletkezett katonai feszültségről.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

https://www.facebook.com/bekekor/

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.