Pegasus-botrány: az Apple perre viszi az ügyet

A magyar titkosszolgálatok által is használt Pegasus kémszoftver miatt támadásba lendül az Apple: beperelik a telefonok felhasználóinak megfigyeléséért az izraeli NSO Groupot.

https://www.napi.hu/tech/pegasus-botrany-apple-birosag-per-nso-group-iph...

nyáron robbant ki a Pegasus-botrány, amikor egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt feltárta, hogy több kormány megvásárolta, majd civilek, újságírók és ellenzéki politikusok megfigyelésére használta a kémprogramot. Már az először kiszivárogtatott adatok is azt állították, hogy Magyarország is megvásárolta számos más ország (mint az Egyesült Arab Emírségek, Marokkó, Banglades vagy India) mellett az izraeli szoftvert, de az elmúlt hetekben Kósa Lajos fideszes politikus elismerte ezt a rendészeti bizottság ülése után.

A programot fejlesztő NSO Group ellen az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma szankciókat vezetett be, feketelistára tette a céget, így az a jövőben nem vásárolhat árukat és szolgáltatásokat amerikai cégektől egy meghatározott engedély nélkül, de ezen felül árnyékot vethet a lépés az NSO Group minden nemzetközi együttműködésére, hiszen ezentúl minden kormánynak vagy cégnek meg kell fontolnia, együttműködik-e egy céggel, amit az amerikai kormányzat fenyegetésként kezel és szankciókkal sújt.

Viszont újabb csapás éri most a céget: pert indított az Apple a Pegasus az izraeli társaság ellen, hogy felelősségre vonja a felhasználói megfigyeléséért. Azt is szeretnék elérni, hogy bírósági végzés tiltsa el az NSO-t az Apple szoftverek és eszközök használatától - írja a Telex az Apple közleményére hivatkozva.

A keresetben az Apple állítása szerint új részleteket is közöl arról, hogy az NSO milyen módszerrel juttatta be a Pegasust a felhasználók eszközeire, így arról a FORCEDENTRY (erőszakos behatolás) nevű sérülékenységről is. 

Az Apple azóta kiadott egy frissítést, a mobil operációs rendszerük, az iOS 15-ös vagy újabb verzióját elvileg még nem sikerült feltörni.

A cég egyúttal azt is közölte, hogy 10 millió dollárt (3,3 milliárd forintot) adományoz olyan biztonsági kutatóknak, akik a Pegasushoz hasonló kiberfenyegetések azonosításán és leleplezésén dolgoznak.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.