A pécsi egyetemen bevezetik a kötelező maszkviselést

Kötelező maszkhasználatról döntött a Pécsi Tudományegyetem vezetése, hétfőtől zárt térben szájat és orrot eltakaró orvosi maszkot kell hordaniuk a hallgatóknak – vette észre a Napi.hu.

https://telex.hu/belfold/2021/09/13/pecsi-egyetem-kotelezo-maszk-szeptem...

Az intézmény közleménye szerint bár az egyetemi polgárok jelentős része rendelkezik a szükséges védettséggel, a delta variáns sokszoros fertőzőképességére, a járványügyi adatok mérsékelt emelkedésére, illetve a tanévkezdés tapasztalataira tekintettel ezt a döntést hozták. A rendelkezés értelmében maszkot kell hordani:

  • a Klinikai Központ területén a vonatkozó jogszabályi és belső utasítások szerinti módon;
  • a zárt térben tartott, jelenléti foglalkozások (pl. előadás, szeminárium, gyakorlati óra) során, kivéve az előadást tartó személyt,
  • a személyes jelenléttel megvalósuló ügyintézés során,
  • a személyes jelenlét mellett, zárt térben tartott értekezletek, testületi ülések során, amennyiben nem biztosítható a biztonságos távolságtartás és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetése.

A szabályok szeptember 13-tól visszavonásig érvényesek. A kötelező maszkhordás nem terjed ki a közösségi terekre, irodákra, kollégiumokra és zárt térben tartott rendezvényekre, de azért erősen ajánlják. A közlemény hangsúlyozza, hogy a rendelkezése nem vonatkozik az egyetem fenntartásában álló köznevelési intézményekre, ahol az Emmi ágazati iránymutatásainak megfelelően rendezett a kérdés.

Mivel a kormánytól egyelőre nem érkezett központi utasítás az egyetemi maszkszabályokra, illetve a jelenléti oktatásra, a felsőoktatási intézmények saját megítélésük alapján próbálják kialakítani a járványügyi protokolljukat idén szeptemberben. Az ELTE IK-n például névsor szerint kettéosztották a diákságot, és a két csoport hetenként felváltva járhat be személyesen az órákra.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.