A pécsi egyetemen bevezetik a kötelező maszkviselést

Kötelező maszkhasználatról döntött a Pécsi Tudományegyetem vezetése, hétfőtől zárt térben szájat és orrot eltakaró orvosi maszkot kell hordaniuk a hallgatóknak – vette észre a Napi.hu.

https://telex.hu/belfold/2021/09/13/pecsi-egyetem-kotelezo-maszk-szeptem...

Az intézmény közleménye szerint bár az egyetemi polgárok jelentős része rendelkezik a szükséges védettséggel, a delta variáns sokszoros fertőzőképességére, a járványügyi adatok mérsékelt emelkedésére, illetve a tanévkezdés tapasztalataira tekintettel ezt a döntést hozták. A rendelkezés értelmében maszkot kell hordani:

  • a Klinikai Központ területén a vonatkozó jogszabályi és belső utasítások szerinti módon;
  • a zárt térben tartott, jelenléti foglalkozások (pl. előadás, szeminárium, gyakorlati óra) során, kivéve az előadást tartó személyt,
  • a személyes jelenléttel megvalósuló ügyintézés során,
  • a személyes jelenlét mellett, zárt térben tartott értekezletek, testületi ülések során, amennyiben nem biztosítható a biztonságos távolságtartás és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetése.

A szabályok szeptember 13-tól visszavonásig érvényesek. A kötelező maszkhordás nem terjed ki a közösségi terekre, irodákra, kollégiumokra és zárt térben tartott rendezvényekre, de azért erősen ajánlják. A közlemény hangsúlyozza, hogy a rendelkezése nem vonatkozik az egyetem fenntartásában álló köznevelési intézményekre, ahol az Emmi ágazati iránymutatásainak megfelelően rendezett a kérdés.

Mivel a kormánytól egyelőre nem érkezett központi utasítás az egyetemi maszkszabályokra, illetve a jelenléti oktatásra, a felsőoktatási intézmények saját megítélésük alapján próbálják kialakítani a járványügyi protokolljukat idén szeptemberben. Az ELTE IK-n például névsor szerint kettéosztották a diákságot, és a két csoport hetenként felváltva járhat be személyesen az órákra.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.