Orosz-japán viszony új alapokon

Tokio-Budapest, 2016. december 16. péntek (MSZF)

A japán-orosz viszonyt 70 évi szembenállás után az együttműködésre és a kapcsolatok építésére kell alapozni – értett egyet Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sinzó japán miniszterelnök pénteki közös sajtóértekezletén, Putyin Japánban tett kétnapos látogatásának befejeztével.

      Mint a Magyar Békekör jelentette, bár továbbra is várat magára a II. világháborút lezáró orosz-japán béke megállapodás, benne a Kuril-szigetek Japán által igényelt visszacsatolása, a felek úgy döntöttek, hogy noha továbbra is ezt tartják stratégiai céljuknak, a kérdés megoldásához új módon viszonyulnak: együttműködésük elmélyítésével, különösen gazdasági téren, és az emberi kapcsolatok építésével.

     Elhatározták, hogy különleges gazdasági státussal ruházzák fel a szigeteket, közös vállalkozásokat hoznak létre, egyszersmind vízummentes szabad mozgást biztosítanak egymás állampolgárainak a szigetek között. Konkrét tárgyalásokat kezdenek a négy szigeten folytatandó közös gazdasági vállalkozásokról.

     „Vlagyimirral egyetértettünk abban, hogy ezen az új úton haladva nyélbe fogjuk ütni a béke megállapodást” – mondta a japán kormányfő.

     Putyin szabad mozgást javasolt Szahalin és a Japánhoz tartozó Hokkaido sziget között. Oroszország vízummentessé tenné azoknak a japánoknak a Dél-Kuril-szigeteken történő látogatását, akik őseik sírjait szeretnék felkeresni. „Megegyeztünk, mindent megteszünk, hogy szabad beutazást biztosítsunk azokba a térségekbe, amelyek eddig zárva voltak előttük. Először Szahalin és Hokkaido között javasoltam a szabad mozgás megteremtését” – mondta az orosz elnök.

     A Dél-Kuril-szigeteken olyan viszonyokat teremtenének, amelyek között japánok és oroszok együtt élnének állampolgárságuk megtartásával, amolyan társbérlőként. „Együttélés és közös felvirágzás” – fogalmazott a tárgyalások végeztével pénteken tartott közös sajtóértekezleten Abe Sinzó.

     A Békekör megjegyezte: a magyar közszolgálati média nem adott hírt a japán-orosz legfelső szintű tárgyalások eredményéről, sem pedig a kapcsolatépítés új filozófiájáról.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.