Orosz-amerikai viszony: senki se számítson nagyon gyors javulásra!

Senki se számítson nagyon gyors javulásra az orosz-amerikai viszonyban, mert súlyos teher az egyet nem értés – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője a CNN amerikai televíziónak adott interjújában, tudatta a Magyar Békekör szombaton.

     Peszkov szerint, ha mindkét vezető kellő politikai akaratot tanúsít rá, konstruktívan meg lehet oldani a problémákat. „Az egyet nem értés nagyon súlyos terhét kell cipelnünk. De ha Putyin és Trump elnök kellő bölcsességet és készséget tanúsít arra, hogy a gondokra ne szembenállással, szankciókkal, és a két fél érdekeire egyaránt hátrányos más logikátlan módon válaszoljanak, esély nyílhat a párbeszédre és arra, hogy gondjainkra építő választ kapjunk” – mondta. Peszkov szerint módot kínál a két ország viszonyában keletkezett válság leküzdésére a pragmatikus hozzáállás, a nemzeti érdekekből kiinduló politizálás.

     Putyin elnök ugyanazt mondja, mint Trump elnök: hogy népünk jóléte és felvirágzása nemzeti érdekünk és a legfőbb prioritás. Nagyon pozitív dolog, hogy mindketten készek jó viszonyt ápolni másokkal, ha arra mások is készek – fűzte hozzá.

     Oroszország semlegességet tanúsított az amerikai elnökválasztással kapcsolatban. Putyin visszatérően hangoztatta: akárki legyen is az új amerikai elnök, készen áll együttműködni vele.

     Peszkov Szíriát nevezte a legégetőbb témának, és azt mondta, nem várhatnak az új amerikai adminisztráció beiktatására, hanem folytatni kell a munkát a hivatalban lévő kormánnyal, nevezetesen Obama elnökkel. „Valódi együttműködésre van szükség, nem csak információcserére, máskülönben nem lehetünk hatékonyak a terror elleni harcban. Valóra kell váltani az ígéreteket: szét kell választani a terroristákat a nem terrorista ellenzéktől”. Putyin elnök parancsára még mindig szünetel az orosz légierő bevetése Aleppónál, dacára annak, hogy a katonai műveletek általában folytatódnak – tudatta Peszkov.

    A köszolgálati média nem számolt be Peszkov nyilatkozatáról - jegyezte meg a Magyar Békekör.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.