Orbán Viktor: Megszűnik a kijárási tilalom, eltörlik a köztéri maszkviselést

A kormány több enyhítést is tervez azt követően, hogy elérjük az ötmillió beoltottat, a részletekről Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Kossuth rádióban.

https://hvg.hu/gazdasag/20210521_Orban_Viktor_Kossuth_radio_interju#utm_...

Az operatív törzs ülése után érkezett a Kossuth Rádió stúdiójába Orbán Viktor. Nagy Katalin azzal kezdi, hogy egyre megnyugtatóbbak a járványügyi adatok, és rögtön az enyhítésekre kérdezett rá. A miniszterelnök közölte: a hétvégén elérjük az ötmilliót, ami korszakhatár, és azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát legyőztük.

Az operatív törzs ezért úgy döntött, hogy a járványügyi korlátozások nagy részét fel tudjuk oldalni. Ruek a következők:

 • Megszűnik a kijárási tilalom.
 • Megszűnik az üzletek korai zárvatartása.
 • Eltörlik a köztéri maszkviselét.
 • Szabad a sport.
 • A magán-és családi rendezvény 50 főig megtarható.
 • Lakodalom 200 főig megtartható.
 • Szállodában az üzemeltető köteles gondoskodni az elkülönítésről.
 • A zárttéri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal tartható.
 • Szabadtéri rendezvény 500 főig tartható.
 • Zárt rendezvény csak védettségi igazolvánnyal tartható.
 • A 16-18 évesek szülői kíséret nélkül is mehetnek moziba, színházba.

Az uniós vakcinabeszerzésről azt mondta, mindig is az volt a tervünk, hogy önellátóak leszünk, bezsákoltuk, amit be kellett, és elkezdtük építeni a saját gyárunkat. Úgy számolnak, hogy 2022 őszén megkezdi a gyártást az új magyar vakcinagyár, ami az addig kifejlesztett magyar vakcinát fogja gyártani.

Még 120 milliárdba kerülne a rovábbi vakcinarendelés Orbán számításai szerint, ráadásul akkor csak egyfajta oltást rendelhetnénk, ami szerinte nem megfelelő. Pfizerből egyébként 7 millió 300 ezer, Modernából 1 millió 200 ezer áll rendelkezésre eddig.

A készültséget fent kell tartani, mert a veszély még nem múlt el, megjelenhetnek új mutációk, a vírus még mindig itt van. A kormányfő szerint a baloldal "undok" dolgokat csinált, logikájuk az, hogy "ami az országnak rossz, az a baloldalnak jó", ezt felelőtlenségnek tartja.

A hitelmoratórium Orbán Viktor szerint a kisebb pénzű embereknek és a középosztálynak volt jó, a felszámolása komoly szakmai kérdés. Azért hosszabbították meg két hónappal, hogy időt adjanak maguknak és a bankokonak arra, hogy eldöntsék, mi lesz a hitelmoratórium vége, vagyis szeptember 1-je után. A miniszterelnök szerint a bankszövetség jelenlegi javaslatai elfogadhatatlanok, a munkából élő emberek érdekeiből kell kiindulni.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.