Orbán Viktor kamatstopot jelentett be

Az infláció negatív hatásait próbálja enyhíteni a kormány újabb, a lakosságnak kedvező módon.

https://infostart.hu/belfold/2021/12/22/orban-viktor-kamatstopot-jelente...

A szerdai kormányülés friss döntéséről számolt be Orbán Viktor a Facebookra feltöltött videójában. Mint mondta, a legfőbb kérdés az áremelkedés volt, az inflációtól egész Európa szenved. Magyarország védekezik (minimálbér-emelés, nyugdíjemelés, rezsicsökkentés, rögzített üzemanyagár-plafon), de az infláció magas szintje más területeket is érint.

Ilyenek a korábban felvett hitelek kamatai, ezért, mint mondta, új védelmi vonalat kell nyitni.

"Lakossági kamatstopot vezetünk be, október végi szinten rögzítjük a jelzálog alapú hitelek kamatait.

Az intézkedés január elején lép hatályba és az első félév végéig tart. Ez azt jelenti, hogy a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak" - jelentette be a kormányfő.Az intézkedés azért is fontos, mert, mint arról az Infostart is beszámolt, fennállt a veszély, hogy akár 20 százalékkal is emelkedjenek a törlesztőrészletek egyes változó kamatozási hiteleknél amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emeli az alapkamatot. A Portfolio elemzője mutatott rá, hogy a kamatemelések felfelé húzzák a bankközi kamatokat, azt a referenciamutatót, amely alapján a kereskedelmi bankok átszámítják változó kamatozású hitelek törlesztőrészletét. Mindez ráadásul a moratóriumban lévő hitelekre is kihat - pontosabban kihatott volna, a most bejelentett intézkedés nyomán ugyanis mentesülnek az érintett háztartások a jelentős drágulástól.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.