Orbán Viktor: egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet

A miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel terjedelmesebb interjút adott. A legkisebbek oltására december második felétől kerülhet sor. Interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel.

https://infostart.hu/belfold/2021/11/26/orban-viktor-egy-hettel-meghossz...

A teljes interjút itt hallgathatja meg.

Először is az oltási akcióhétről beszélt; feltételezte, hogy ekkora lesz a siker.

"Arra számítottam, hogy akik nem oltásellenesek, viszont a legkisebb fáradsággal meg tudják oldani az oltás felvételét, kapni fognak a lehetőségen."

Ezt követően bejelentette

Inforádió élő adás - Kattintson ide, hallgassa most!

 

az oltási akcióhét egyhetes meghosszabbítását.

Azt is mondta, idén lehet "nagy karácsony", ha az oltást felvettek száma megnő.

A kormányfő szerint a harmadik oltások felvételének tekintetében élen járunk Európában (20-21 százalék az európai 6-7 százalékos átlaghoz képest), ami nagyon fontos, mert egy idő után a két oltás által nyújtott védelem gyengülni kezd és a betegséget ezért kapják el sokan a vakcina felvétele ellenére.

A környező országok (Ausztria, Szlovákia) zárását így kommentálta:

"Amilyen kihívást kapunk, olyan választ adunk, semmit sem zárunk ki. Ha sikerül megfékezni a vírus terjedését, nem fogunk zárni. A zárás lassítás, a megoldás a haradik oltás."

Úgy fogalmazott, azzal a lelkülettel kell hozzáállni, hogy

"alarmírozzuk az embereket".

Hogy a gyermekek (5-11 évesek) oltására mikor kerül sor, arra azt mondta, a tudósok már régóta beszélnek erről, hogy bekövetkezhet.

"Tudományos körültekintésről van szó. Eltelt két év, most jutott el oda a világ, hogy legalább egy gyógyszergyártó cég azt tudja mondani, hogy lehet oltani őket."

 

A gyerekek oltása december 20-án érkezik meg, azután lehet oltani a legkisebbeket,

a vakcinákat a Pfizertől már lekötötte a kormány. Orbán Viktor azt kérte, a szülők "gondolják át".

A miniszterelnök szerint a kórházi "vésztartalékokat" a jövőben is életbe kívánja tartani a kormány.

Ezt követően a határkérdések kerültek szóba. Úgy vélekedett, ilyen összehangolt támadás még nem volt.

"Itt van a mi nagy bajunk, a török-görög irányból is nő a nyomás a balkáni útvonalon. Az idei évben több mint 100 ezer migránst állítottunk meg a határon, ez háromszoros emelkedés az előző évhez képest. Ezek az emberek nem kopogtattak. Elvileg ezeket az embereket be kéne zárnunk, de mi inkább a kerítés másik oldalára visszavisszük őket. Ennek a jogát az Európai Unió most ki akarja venni a kezünkből."

A problémát szerinte az okozza, hogy a szabályokat békeidőben írták, "de

amit Brüsszel csinál, az egyszerűen ostobaság,

a régi szabályok helyett újakat kell alkotni". Nem megbüntetni kell szerinte azt, aki védi Európát, hanem fedezni a költségeiket. Említésa szerint az EU minden másra ad pénzt, Soros Györgynek is, csak arra nem, amire kellene.

Rámutatott az alakuló német kormány bevándorlóországként hivatkozik Németországra, de Magyarország nem szeretné ezt az utat választani.

A következő témakör a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése volt.

"Az energia világpiaci ára rendszeresen változik, többnyire fölfelé, ami súlyos terhet jelent a családoknak. Ezért döntöttünk úgy, hogy szorítsuk le a szintet egy elviselhető mértékre.

Engem pedig nem a piac érdekel, hanem a családok"

- szögezte le Orbán Viktor, aki szerint Nyugat-Európa most kezd rájönni arra, amit a magyar kormány már 7-8 éve csinál, megvédi a családokat ezen a téren is.

A piac mindenhatóságát is megkérdőjelezte, nyomatékosítva, a piacnak az állam is része.

"Ez egy megvédhető, jó rendszer. A multik ettől nem boldogok. De nincsenek egyedül, mi is itt vagyunk. A kormány az emberek oldalán áll. Legyen a cégek oldalán egy tisztességes profit, de ne korlátlan. Legitim, érvényes, helyes beavatkozni, az idő dönti el, hogy helyesen tettük-e" - mondta.

Figyelmeztetett, a baloldal és Brüsszel is abban gondolkodik, hogy a lakásokat és az autókat is megadóztassa.

Elmondta még, a kormány azért jár az adócsökkentés útján, mert ez munkahelyteremtő hatású.

"Ha jól szabályozza az ember az adókat, akkor a pénz bennemarad a gazdaságban, az embereknek fizetésemelést lehet adni, több munkahely lesz, (...) a középosztály meg van védve. (...) A munkát, a családokat és a magas jövedelmeket szeretnénk összekapcsolni egymással."

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.